Romii, petiţii fără frontiere

tigani_romiS-a tot scris de ceva vreme încoace, prin ziarele locale, de scandalurile fără număr în care sunt implicaţi locatarii din blocul de locuinţe sociale C3, majoritatea celor care locuiesc acolo fiind cetăţeni de etnie romă, aşa cum este acum denumirea oficială a ţiganilor, care dau drumul la muzică noaptea, consumă băuturi alcoolice şi provoacă scandal, aruncă resturi de mâncare şi îşi fac nevoile pe lângă blocuri, făcând din zonă un adevărat focar de infecţie. S-a scris şi de petiţiile depuse la Primărie atât de reprezentanţii Policlinicii Salvosan Ciobanca, cât şi de sutele de zălăuani care locuiesc în blocurile din zonă, toţi exprimându-şi nemulţumirea faţă de teroarea la care sunt supuşi de comportamentul romilor din zonă. Însă problema e departe de a fi rezolvată, primarul negăsind încă nicio soluţie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj fiind total depăşiţi de situaţie, cele câteva amenzi date romilor mai mult provocându-i pe aceştia, în timp ce colegii lor de la Poliţia Locală dau vina pe copiii romilor, argumentându-şi, astfel, neputinţa. Bineînţeles, romii strigă sus şi tare că sunt discriminaţi, lucru pe care l-au învăţat rapid că e în folosul lor, numai că discriminarea lor e una pozitivă. Nu poţi să spui nimic fără a fi acuzat de rasism şi xenofobie, chiar dacă nu faci altceva decât să redai realitatea.

La prima vedere, ai fi tentat să spui că asta-i o meteahnă românească, dar, în presa internaţională, au început să apară articole care dezbat exact aceeaşi problemă. În Germania, de exemplu, în oraşul Duisburg, 400 de țigani din România și Bulgaria s-au mutat într-un bloc turn din oraş, rezultatul fiind acelaşi ca cel din Zalău, cetățenii din Duisburg au depus petiții prin care își exprimă nemulțumirea, la fel ca zălăuanii, față de comportamentul romilor, edilul localităţii respective declarând că românii și bulgarii produc mormane de gunoi mai înalte decât el. Ca urmare, tabloidul britanic Daily Mail a realizat un reportaj la fața locului, reportaj care se vrea a fi un avertisment pentru Marea Britanie, în eventualitatea ridicării restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor, şi care a băgat frica în britanici, care, spun ei, se simt întru totul îndreptăţiţi să se teamă de o aşa-zisă invazie ţigănească.
Nu doar germanii sau britanicii arată cu degetul înspre romi, fostul ministru de interne francez spunând despre aceştia că sunt “o minoritate foarte criminogenă, de o infracţionalitate extrem de crudă, deoarece folosesc mult copiii” şi că singura soluţie este “să descurajăm venirea acestor persoane şi să le trimitem acasă”. Cât despre comentariile cetăţenilor pe marginea articolelor din ţările respective, mai bine nu.

Bineînţeles, ar fi cu totul greşit să-i bagi pe toţi romii în aceeaşi oală sau să spui că doar ei creează probleme, lucru care nu e nici pe departe aşa. Sunt mulţi care s-au integrat foarte bine în societate, chiar mai bine decât cei de altă etnie, şi care sunt mult mai civilizaţi decât alţii de altă etnie; la fel, nu poţi să-i incluzi aici pe romii căldărari, care trăiesc în felul lor străvechi de sute de ani. Însă, din păcate, sunt foarte mulţi care nu fac absolut nimic, preferând să trăiască din cerșit, furat, alocații pentru copii, fără a-și căuta un loc de muncă și refuzând ofertele de integrare în societate, iar asta îşi pune, din păcate, puternic amprenta asupra întregii etnii.

Un lucru, însă, e sigur: atunci când apar astfel de probleme, reacţia comunităţii europene este aproape la unison – să punem restricţii de liberă circulaţie sau drept de muncă cetăţenilor români şi bulgari (nu romilor), lucru care, în perspectiva aderării la Spaţiul Schengen, nu sună deloc bine.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *