Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului, ocrotitor al Armatei Române

Fost general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului.

Condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină, este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie.

Ocrotitor al Forțelor Terestre ale Armatei Române, Sf. Gheorghe este, în conștiința populară românească,  unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Armata Română l-a luat ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în anul 1920. După o perioadă de întrerupere a acestei cinstiri, începând cu anul 1990, Sfântul Gheorghe este cinstit în mod deosebit în toate unitățile militare.

Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *