Spectacolul naturii: Lacul lebedelor de la Traniș

Am mai fost acolo de câteva ori, în ultimii ani, dar niciodată nu au fost mai multe și mai frumoase lebedele de pe lacul de la Traniș. Un adevărat spectacol al naturii, o încântare pentru oricine ajunge aici, pe malul Someșului.

Someșul, ca multe alte râuri și văi, sînt ”bombardate” de balastierele care se întind de-a lungul malurilor, o adevărată rană în acel ecosistem. Însă, odată exploatarea acestor balastiere fiind încheiate, natura repară ce a stricat omul. Așa cum a făcut-o aici, la Traniș, în Sălaj.

Lebedele sînt prezente pe lacul de lângă malul Someșului, spun oamenii locului, încă de prin 2013. Însă nicodată nu au fost atât de multe. Iar vestea despre acest cu adevărat lac al lebedelor s-a răspândit cu repeziciune, astfel că foarte mulți oameni vin aici, la sfârșit de săptămână. Și au și de ce. Lebedele sînt obișnuite cu oamenii, mulți dintre ei hrănindu-le, așa că stau aproape de mal, apropierea de ființele ăstea elegante, grațioase, superbe, creându-ți o senzație aparte. Iar lucrul bun e că părinții care își aduc copiii aici îi învață să nu le sperie (aruncând cu pietre ori făcând gălăgie), probabil cea mai bună lecție de educație ecologică pe care o poate avea un copil.

Lebedele au o frumusețe care nu are nevoie de niciun fel de descriere, iar fotografiile spun mai mult decât ar putea-o face cuvintele. Așa că, fără alte cuvinte, vă las în compania ființelor ăstea superbe.


  1. Felicitări pentru articol! Pentru cei crescuți in Tranis, este emotionant. Multă sănătate și mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *