O altfel de expoziție: Toy History, o călătorie în lumea jucăriilor pentru copii cu vârste cuprinse între 4 și 90 de ani

Dan Băcueț, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, și-a strâns o parte din jucăriile pe care le are acasă și le-a expus în expoziția ”Toy Story”.

De unde are jucăriile? O parte le are din copilărie, altele au fost achiziționate de prin târguri, iar unele au fost primite ca și donații de la prieteni ori cunoștințe.

Când au fost produse jucăriile din expoziție? Între anii 1930 – 1970.

De ce o expoziție de jucării? Pentru că jucăriile au apărut și evoluat odată cu societatea umană. Pentru că jucăriile prezentate în această expoziție reflectă evoluția în timp a mijloacelor de locomoție: automobile, trenuri, avioane, corăbii, vapoare.

”Printre elementele care definesc umanitatea este și joaca. Joaca este e o excelentă formă de învățare. Universul jucăriilor e un univers frescă, adică cel care redă specificitatea epocilor”, spune Corina Bejinariu, managerul Muzeului.

Toy story este o expoziție având în prim-plan jucăriile. Chiar și doar privindu-le, jucăriile prezentate au un farmec aparte. Însă, dacă le privești în timp ce îl asculți pe Dan Băcueț vorbindu-ți despre ele
(așa cum știe el, cu însuflețire și nefăcând deloc economie de timp), expoziția asta e o adevărată călătorie în lumea jucăriilor. O călătorie în timp nu doar pentru copii, cât mai ales pentru cei care au apucat vremea când a te juca însemna a face parte din joc, la propriu, într-o lume reală. Și, da, un fel de lecție pentru copiii de azi, pentru care joaca se învârte aproape exclusiv în lumea virtualului (ooo, ce lume ”minunată”), o lume care abundă de efecte speciale, dar în care interacțiunea umană lipsește aproape cu desăvârșire.

Expoziția asta – Toy story -, e pentru toți copiii, că au 4 ani, că au 90 de ani. O expoziție deloc banală care va fi deschisă până la sfârșitul lunii august 2022, și care merită văzută.

”De ce nu este jucăria un obiect banal? Pentru că ea, jucăria, are foarte multe valențe. Una dintre acestea este aceea de a te juca cu ea. Are și o valență istorică, pentru că de-a lungul timpului au fost diverse tipuri de jucării. Și are multivalențe antropologice, jucăriile reflectă foarte mult stadiul și evoluția societății umane în vremea respectivă”, spune Dan Băcueț.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *