”Ai carte, ai parte” – Loc special pentru citit, la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Zalău

Normalitate. Acesta a fost mesajul tabloului în mișcare, cu copii însuflețind curtea școlii, în prima zi de școală ”normală” după mult prea multă vreme de stat acasă, cu tableta ori laptopul în față. O zi normală, însă cu o surpriză pentru copii: Căsuța cu povești, un loc special pentru citit, cu o curte colorată care te îmbie la joacă. Toate astea ca urmare a proiectului ”Ai carte, ai parte”, un proiect în care s-au implicat elevi și părinți, dascăli și instituții partenere, și în urma căruia a fost amenajat un loc sigur și plăcut pentru citit și alte activități de recreere activă a copiilor. Un proiect al cărui motto spune totul: ”Nu există copii care să urască cititul, sunt doar copii care nu au găsit lectura potrivită”.

Când m-am întâlnit, la final de an 2019, cu Laura Galvácsy și Mirela Cimpoieș, la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Zalău, și mi-au spus de proiectul ”Ai carte, ai parte”, aflat la început de drum, primul lucru pe care l-am observat a fost entuziasmul. Și chiar dacă în lumea asta a te entuziasma ușor este considerat un defect, pentru mine e exact invers. A te entuziasma ușor, chiar și doar la gândul a ceea ce vrei să faci, este o dovadă că acel ceva ce urmează a fi făcut are o bază solidă: dorința sinceră de a face acel ceva. De asta îmi plac oamenii care se entuziasmează din orice. Și de asta am acceptat ca publicația Sălajul pur și simplu să facă parte din acest proiect. Plus că îmi place să lucrez cu oameni faini.

De-a lungul lunilor de colaborare am fost la toate evenimentele desfășurate sub umbrela largă a proiectului. Și chiar dacă la început a fost doar parte din proiect, până la urmă incursiunea în clasele de școală a fost un fel de terapie cu candoare. Iar asta datorită celor mici, a căror sinceritate e ca o gură de aer în lumea de azi, una a cărei ”virtuți” – superficialitate, ipocrizie, vanitate, ură de toate felurile -, sunt la intensitate maximă, denaturând până și ideea de umanitate. Iar ei, elevii de învațamânt gimnnazial, prin felul lor sincer de a fi îi pot învăța pe ”oamenii mari” cum să fie cu adevărat oameni. Iar pentru asta, orice proiect dedicat lor e mai mult decât binevenit.

Evident că nu toți copiii o să aibă înclinare către citit. Și e normal să fie așa, principala lor preocupare este (și trebuie să fie) joaca. Însă e important să aibă și o alternativă, o ”joacă” care să îi ducă înspre citit, înspre lumea magică a cărților. Și tocmai asta s-a vrut a fi proiectul ”ai carte, ai parte”, care a ajuns, miercuri, 5 mai 2021, la final, când ideile s-au transformat în realitate, iar elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Zalău au un loc special, doar al lor, pentru citit.


3 thoughts on “”Ai carte, ai parte” – Loc special pentru citit, la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Zalău

  1. Domnilor, lăudabilă inițiativa. Însă pe părinți i a intrebat cineva dacă sunt de acord sa le fie filmați copiii?

  2. Rânduri atât de sincere și atât de naturale! Iată de ce ne bucurăm că ai făcut parte din proiect. Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *