Alergare pe Meseș. Codul respectului, al bunului-simț versus ”mi se rupe, fac ce vreau”

Atunci când ieșiți în natură, e obligatoriu un lucru: respectați-o! Asta înseamnă să nu aruncați gunoaie și nici să nu lăsați urme pe unde treceți. Respectați natura, din bun-simț!

Am ieșit să alerg pe Meseș, așa cum fac atunci când nu-s pe coclauri cine știe pe unde, indiferent că fac un reportaj ori doar de dragul naturii. E superbă pădurea, indiferent de anotimp, iar o plimbare ori alergare acolo e ca o poveste, de fiecare dată. Și nu doar datorită liniștii, ci mai ales farmecului naturii. Un farmec care, câteodată, de prea multe ori, de fapt, e dat peste cap de  pârâitori. Ce-s ăia pârâitori? Cei motorizați, că-s motociclete enduro, că-s ATV-uri. Pârâitori nu într-un sens peiorativ, ci la propriu, așa funcționează motoarele ăstea, pârâind. Și nu-i nimic în neregulă cu asta, decât atunci când sunt în natură, acolo unde nu-s drumuri ori trasee pentru așa ceva. Și mai ales în pădure, unde lasă urme pe unde trec. Asta fără a pune la socoteală poluarea ori faptul că sperie animalele pădurii.

M-am întâlnit cu patru pârâitori, doi cu motociclete, doi cu ATV. Sincer, n-am nimic cu ei, ca persoane, pot să fie oameni în regulă, însă cu gestul lor de a intra cu pârâitoarele în pădure, așa, ca distracție, cu asta, da, am treabă. Adică, hei, ai chef de off-road? Foarte bine, du-te pe drumurile și în locurile care îți permit așa ceva, și lasă pădurea pentru cei care sunt acolo de dragul pădurii, că se plimbă, că aleargă. Asta dacă ai cât de cât respect pentru natură, din bun-simț. Deși, lipsa valorilor ăstora e un mod de viață contemporan, așa că nu prea ai la ce să te aștepți.

Acuma codul respectului și al bunului-simț e o rara avis, și prea puțini se conduc după așa ceva. Eu mi l-am format și în cei peste 25 de ani de când practic arte marțiale, însă bunul-simț și respectul mi-au fost insuflate, în primul rând, de părinți. Și îmi conduc viața după principiile ăstea, chiar dacă uneori e greu, chiar foarte greu. Și îmi aduc aminte câte lovituri am încasat atunci când am primit centura neagră în Kyokushin, o încununare a codului Bushido, a respectului, pentru mine. Iar asta pentru că Shihan Furkó Kálmán, cel care a condus examenul de decernare a centurii negre, ne-a spus: ”Orice ar fi, nu vă lăsați!”. Și oricâte lovituri am primit de la cei 8 adversari (trebuia să reziști la opt lupte consecutive ca să treci testul) nu m-am lăsat. Din respect pentru omul care îmi era un străin, până la urmă, dar care ne-a cerut asta, ca dovadă că merităm centura. Și dacă pentru un străin poți da dovadă de respect, cum să nu dai dovadă de același respect pentru cei apropiați, pentru natură, pentru viață, până la urmă?

Pârâitorii și-a văzut de ale lor, urmându-și codul lor, cel insuflat de civilizația modernă contemporană: ”mi se rupe, fac ce vreau!”. Eu mi-am văzut de alergare, dorindu-mi să nu mă mai întâlnesc niciodată în pădure cu așa ceva. Pădurea nu e loc de joacă, nu e un parc de distracție. La ieșirea din pădure m-am întâlnit cu Dan, Adi și Cristi, alergători, oameni faini cu bun-simț. Iar cu oameni faini e o plăcere să te întâlnești. Ne-am salutat, iar Dan, văzându-mă încălțat cu bocanci (acum, că e iarnă, vara am bascheți în picioare), m-a întrebat: ”Alergi în bocanci?”. Și i-am răspuns, râzând, așa cum le-am mai răspuns și altora care m-au întrebat de ce alerg încălțat cu bocanci: ”Pentru că pot”.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism:

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

7 thoughts on “Alergare pe Meseș. Codul respectului, al bunului-simț versus ”mi se rupe, fac ce vreau”

 1. Pt. Samuel
  Eu nu vorbesc din amintiri ! Si ieri am facut un traseu -Berchezoaia-Coasta lui Nistor-Cascada Pisoaia-v.Scândurilor-Ritu Domnesc-Berchezoaia. Am fost socat, impreună cu colegii, descoperind in pădurea de pini de pe Coasta lui Nistor puzderia de gunoaie menajere duse de sateni pe drumul spre Cetatea Chioarului-deversate in codru, dispersate de salbaticiuni ! Recunosc ! Eu nu adun gunoaie din trasee deoarece nu lepăd așa ceva , nici hirtii, nici conserve, nici PET-uri. In astfel de cazuri GNM /APM ar trebuia să ia act si sa aplice legea, fata de primar …daca acesta/Politia /Jandarmeria nu pun picioru-n prag. Nu cred ca exista ceva mai antieducativ PRO NATURA decit sa pui elevi, de varii virste , sa adune de pe terenuri/trasee/văi gunoaie menajere lepădate nonsalant de MÂRLANI ORDINARI ! Eram in Mtii Straja-cind sa merg dim. pe vf. omonim miesind din cabana am dat cu privirile de un grup mare de adolescente dotate cu mănusi chirurgicale/saci plastic , adunind din statiune gunoaiele lepădate de români ! Fetele aveau 16-19 ani, incercind un dialog , surpriză ! Au raspuns in l.engleză si am aflat că erau americance, de la colegii. Arar m-am simtit mai jenat ca atunci ! Sa vina americanii- tinere – sa-ti adune jegul traditional…Fără supărare , nu ne stim , probabil nu ne-am intilnit in veci dar sunt 100 % de partea lui Călin Pavăl ref, la circulatia moto in zone silvo-turistice, sa nu mai vorbesc de parcuri naturale/nationale-rezervatii speciale . Există numeroase zone foste industriale /balastiere /terenuri virane in care pasionatii moto se pot desfăsura iar acestea ar putea fi si amenajate la solicitarea ,,motoristilor,, cu concursul admin.publice locale, astfel codrii/potecile montane raminind linistite , frecventabile pietonal si, asa cum e firesc, de salbaticiuni fara a fis stresate in vreun fel. Cred ca in aug. am fost la Cascada Răchitele-Pietrele Albe -din sat la cascada si-n continuare pe auto-forestier, prin pădurea mixta era plin de jeguri turistice , acum grosul il reprezinta servetelele umede/uscate/kur papier & măstile anti pandemice. In tarile CIVILIATE-nu e cazul României-nu vei asa ceva ! E vorba de elementar educatie !
  Altx. ex. – eram in Proloissum(Moigrad) in situl arheologic. Am lasat masina la intrare si am facut urul per pedese apostolorum. La iesire , 3 tineri cu Audi, BMW , impreuna cu fam. lor au neglijat semnal paznici poarta , au intrat in sit si parcat in zona amfiteatrului , in locuri diferite.Fiecare a trecut la făcut foc/picnic, copiii la joacă/fotbal . Vi se pare firesc ? Se intimpla asa ceva in situri arheologice din Occident ?

 2. Lucian la noi ce exista ? Cand va taie padurile stati in casa si scrieti povesti despre natura. Eu personal am cules gunoaie cu ATV-ul voi doar povestiti de natura care era in copilarie.
  Nu sunteti in stare sa faceti o actiune de voluntariat pentru a mai curata mizeria lasata de cei iesiti sa admire cica natura.

 3. In Romania legile-s respectate numai de fraieri !
  In Europa civilizata exista piste/trasee /circuite pt. motoristi endură ( bickeri & 4 x 4 offroad)
  In Mtii Codrului era sa fim striviti de motocross bickeri & ATV-isti
  In PNMtii MM ,,rezervatie naturala,, circulau motociclisti pe Culmea Rugasu-Tomnatec-POoiana Narciselor
  O ceata de 12 motocrosisti au suit pe vf.Tibles dinspre BN – ATWistilotr le-a fost imposibil din pricina pantei/accidentarii
  In Mtii Tibău-Zimbroslave frecau peisajul in toiul primuklelor/gentienelor/ghioceilor/luscutelor motobickeri cehi si slovaci-la ei e interzis; urmariti de silvici s-au mutat vizavin, in PNMRodnei-de la Pasul Prislop spre Gărgălău- arie naturala protejată ( de cine/cum ?)
  Mtii Ignis in zona peribăimăreanăă e fcetată/ uruită/măcelărite de motocrosisti & ATV & 4 x 4
  La fel Mtii Lăpușului, de pa Cavnic-Pasul Neteda pe creasta principală
  Eu ma intreb ce fac admin. publice locale Politia, Jandarmeria, Romsilva, APM, GNM etc. ?
  Nu e de mirare ca facind turism clasic/pietonal, fara chiote/urlete/picnicareli chiar in zone izolate nu mai vezi un iepure/caprioara /vulpe…(la asta concura la fel de ilega braconierii) Sa nu mai vorbim de poluare menajeră ! In zonele limitrofe comunitătilor pădurea a devenit o nelimitată/infectă groapă de gunoi ! Edilii nu văd/nu-i deranjează , jegul generalizat fiind o componentă (mioritică) a umanității ?!

 4. Ma bucur ca esti motociclist dar tu te-ai intrebat daca nu deranjezi cu ea cand umbli in oras cu ea ? sau mergi pe idea ”Pentru că pot” ?

 5. Norme? Care norme? Cărările nu-s pentru off-road. Vrei așa ceva, sunt destule drumuri pe Meseș. Și eu sunt motociclist, de când mă știu, însă întotdeauna am respectat nu doar natura, dar și pe ceilalți. Din bun-simț. Cât despre alergat, asta nu poluează în niciun fel natura, așa că asta, cu de ce nu alerg pe stadion, e total aiurea.

 6. Platesc taxe la el ma incadrez in norme nu vad ce te deranjeaza nu circul in oras tocmai pentru a nu deranja. Asa putem zice si noi de ce nu alergi pe stadion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *