Am fost întrebați de ce n-am participat la inaugurarea Casei Iuliu Maniu din Bădăcin

Răspunsul e simplu: pentru că nu ne mai regăsim în  ceea ce înseamnă acest loc special din Sălaj, chiar dacă această Casă a fost salvată în urma campaniei ”Salvați istoria națională! Salvați Casa lui Iuliu Maniu!”, o campanie pe care noi, cei de la Sălajul pur și simplu am inițiat-o. Nu ne-am alăturat campaniei, așa cum le place multora să spună, ci am inițiat-o. Că meritul de a face ca această casă să fie astăzi așa cum e, să fie îndeplinit testamentul lui Iuliu Maniu, e al părintelui Cristian Borz, care s-a luptat atât de mulți ani pentru această Casă, asta e de netăgăduit. La fel cum e și respectul pe care i-l purtăm părintelui Borz. Și chiar dacă unii o să spună că e vorba de vanitate din partea noastră să tot spunem asta, cum că noi am inițiat campania, e treaba lor, fiecare e atât de ”mic” precum îi e sufletul. Însă adevărul e unul singur: Campania a fost inițiată de publicația noastră. Punct.

De ce e important amănuntul acesta? Sincer, nu e important, dorința noastră a fost aceea de a salva Casa asta, crâmpeiul acesta de istorie a neamului. Atât. Și ne bucurăm că am contribuit la asta. Însă, parcă ți se face lehamite, când vezi atâta ipocrizie. Și, dintr-o minimă decență, dintr-un sentiment de onestitate, care nu ar trebui să-i lipsească niciunui om, amănuntul ăsta trebuie consemnat. Din respect față de istorie. O istorie care nu se scrie în funcție de simpatii, ci e o înșiruire de fapte cronologice reale. Altfel nu mai e istorie, ci o ”narațiune” personală, subiectivă. E consemnat acest amănunt? Nu. Dimpotrivă, există o îndârjire de a trece sub tăcere amănuntul ăsta. Din partea multora. Iar ăsta e motivul rândurilor de față. Și pentru a le răspunde celor mulți care ne-au pus întrebarea ”De ce nu am fost acolo?”

Și pentru că toți se pricep la politică (ca o paranteză, la eveniment au fost prezenți oameni politici care nu au făcut absolut nimic pentru această Casă, deși aveau și funcția și puterea de a face ceva, însă la bătut cu pumnul în piept sunt toți prezenți) și fotbal, o să o iau pe ”limba” asta. Atunci când se joacă un meci de fotbal și se înscrie un gol, statistica nu consemnează că s-a înscris un gol, ci și cine l-a înscris, chiar dacă au mai fost înscrise și alte goluri, care au dus la victorie. Se consemnează toți autorii. Nu e ca și cum, dacă nu ne place un jucător dintr-o echipă, în statistică poate să apară: De la Steaua au înscris goluri Gică, Gicu și Gigel, iar de la Dinamo au înscris goluri trei jucători, și atât, fără a li se pomeni numele. Nu?

Că ”prietenii”, ”colegii” din presă nu au pomenit nici măcar o dată acest amănunt, măcar așa, ca să arate că presa poate schimba lumea în bine, că se poate implica pozitiv în societate, asta ține de: ”dacă ești de-al casei, bine; dacă nu, ne facem că plouă”. Iar asta nu ține de lipsa de informare. Că e incompatibilă cu statutul de ziarist. Ține de reaua-voință.

Și pentru că cei care se pretind a fi intelectuali pot să strâmbe din nas la comparația cu un meci de fotbal, le dau un alt exemplu. Atunci când apare o carte, de ce nu se pomenește doar că a apărut cartea, ci și autorul? Simplu. Pentru că acea carte nu a apărut din neant, ci pentru că a fost scrisă de un autor. Și nu e nici o urmă de vanitate în a-ți pune numele pe coperta cărții. La fel cum nu e vanitate în a semna un articol de presă. Pentru că acel articol a fost scris de cineva, și, ca atare, trebuie consemnat acest aspect.

Și, pentru că ne place să credem că există o forță a binelui atotștiutoare, ne place să credem în Dumnezeu, ei, bine, tu, ca om, poți să fii ipocrit și să te faci că nu vezi, ori să nu spui adevărul, însă El le vede și le știe pe toate. Și atunci când tu, cel care nu ai dat dovadă de o minimă urmă de decență într-o privință, de onestitate, atunci cînd o să ajungi în fața Lui, o să poți să stai drept și să pretinzi că ești fără de păcat?


8 thoughts on “Am fost întrebați de ce n-am participat la inaugurarea Casei Iuliu Maniu din Bădăcin

  1. Poate ca acum la cald e prea mult spus că nu va mai regăsiti în proiectul de la Badacin si in acel loc si va înțeleg.Poate parca au fost prea multi politicieni dar în același timp ,câțiva au ajutat si nu cu puțini bani.Asta e clasa politica momentan. Va înțeleg si va felicit pentru tot ceea ce ati facut si DA, asa e, voi ati fost scânteia salvării Casei de la Badacin!Si v-a mentionat doar pe voi, Părintele Cristian Borz, celorlalti le-a multumit la modul general.Regret ca presa salajeana are orgolii ,iar daca ,nepotul lui Maniu, a vorbit despre iertare,imi cer eu scuze in numele colegilor de presa.Va multumesc pentru ce ati facut si ce faceți pentru noi si pentru Sălaj. Si va mai astept la Badacin!!Respect!

  2. Caline, este clar faptul ca alaturi de tine niciun alt reprezentant al presei din Salaj nu anparticipat la acest eveniment. A fost un boicot meritat pentru cei care si au arogat un merit pe care nu l aveau, respectiv pnl prin noile figuri de ceara aparute acum.dupa motiune. Ca sa teansformi un eveniment memorabil in campanie electorala, sa te feliciti si sa te aplauzi singur, asa cum au facut o ei, inseamna sa ti asumi si ca n o sa vina nicio presa! Si bine au facut, felicit pe toti ziaristii care au refuzat sa mearga.

  3. Dragii mei, îmi pare foarte rău că nu vă mai regasiti intr-un proiect pe care voi l-ați inițiat și l-ați susținut atâția ani. Sâmbătă în discursul meu am rostit un singur nume Salajul pur și simplu, în semn de recunoștință pentru tot ceea ce ați făcut. Eu vă multumesc pentru implicare și sunt sigur că veți continua să faceți lucruri minunate și pe viitor. Bunul Dumnezeu să vă răsplatească!

  4. Din cate stiu, Badacin apartine de comuna Pericei. Unde a fost Primarul Periceiului? Sau nu ei vor administra edificiul?

  5. Initiativa a fost laudabila. Sa inteleg ca ulterior nu v-ati mai implicat? Cu o idee si ceva cuvinte frumoase nu cred ca se poate reface o cladire devastata .Sau considerati ca prin ideea dumneavoastra ati facut mai mult ca parintele Borz .Deci ?

    1. De implicat, ne-am implicat tot timpul, pe cheltuiala noastra, am lipsit doar la inaugurare, din motivele enunrtate in articol. Nu s-a implicat nimeni (exeptandu-l pe parinte) mai mult decat noi, iar pentru asta am avut de suportat unele consecinte. Si am fost tot timpul acolo cand a trebuit, am scris, am vorbit cu oameni, am facut tot ce se putea face. Si nu, prin ideea noastra nu am facut mai mult decat parintele Borz (unde ati citti ca am scris asa ceva?). Insa, fara campania initiata de noi, acolo, la Badacin, nu ar mai fi fost casa care este acum, ci o gramada de moloz. Asta v-o poate confirma inclusiv parintele. Si nu au fost cuvinte frumoase si o idee, ci o modalitate pe care le-am oferit-o oamenilor de a ajuta, concret, la reabilitarea casei. Vi se pare putin? Daca da, atunci e bine sa stiti ca, pana la campania initiata de noi, timp de mai mult de 15 ani, nu s-a facut nimic, nu s-a primit niciun ban.

  6. felicitari pentru initiativa ! ( si pentru neparticipare ) lucrurile bune nu se striga in gura mare ! faptele se recunosc singure !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *