Artă la superlativ: Expoziția de pictură a artiștilor plastici participanți la Simpozionul internațional de arte vizuale „Arta în grădină”

Dacă e să descrii evenimentul de cultură din cadrul Muza Fest 2017, și anume expoziția de pictură a artiștilor plastici participanți la Simpozionul internațional de arte vizuale „Arta în grădină” de la Jibou, artă la superlativ e primul lucru care îți vine în minte. Iar asta fără a avea nimic patetic, ci pentru că picturile expuse sînt, într-adevăr, la superlativ, adică artă de o calitate în gradul cel mai înalt.

”Sîntem foarte norocoși că un artist și un organizator ca Radu Șerban a ales Sălajul ca și loc de realizare a unui proiect artistic, cum e Arta în Grădină ”, a spus în Szabó Attila, cel care conduce secția de artă a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, la vernisajul expoziției de față. Și așa și e, Radu Șerban, organizatorul pentru a șasea oară a Simpozionului, și tot pentru a șasea oară a expoziției de grup  desfășurate în sălile Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, este, prin excelență, un pictor, un artist. Iar asta se vede atât prin lucrările sale, dar mai ales prin modul în care se implică în ceea ce înseamnă ”a face artă”, așa cum e cazul Simpozionului de la Jibou și a expoziției din cadrul Muza Fest, o expoziție care a strâns laolaltă, prin picturile lor, artiști plastici de cea mai bună calitate.

Pereții albi ai sălilor de expoziție pun în evidență picturile expuse, prin contrast și prin spațiul pe care albul îl oferă (așa trebuie expuse picturile, să poată fi văzute, mi-a spus Radu Șerban, pentru ca ele să poată fi în prim-plan). Un amestec de stiluri și personalități diferite, de la impresionismul picturilor lui Cornel Ailincăi, la efectul de ceață și oglinzi a lui Ioan de Moisa, tușele, culorile și înlănțuirea de forme ale lui Iuriy Protasov, vălurile picturale ale lui Radu Șerban, ori picturile poetice realizate cu tempera și emulsii ale lui Andrei Câmpan, cel care a fost și autorul expoziției personale – Dincolo de singurătate -, de asemenea un proiect al Simpozionului de Arte Vizuale ”Arta în Grădină”.

”M-am bucurat foarte mult când Radu l-a ales pe Andrei să facă o expoziție personală. Și am rămas extrem de încântată de viziunea pe care o are el. În picturile lui e prezența unei absențe. E o lume tainică, aceste lucrări vibrează de căldură. Și e extraordinar că un tânăr pictor contemporan alege să picteze în această tehnică cuminte, dificilă și extrem de tainică a prerenașterii”, a spus Ramona Novicov, curatorul expoziției, prezentând expoziția personală a artistului .

Între pereții pe care sînt expuse tablourile pictorilor, așezate pe niște coli albe de hârtie, tocmai pentru a le scoate în evidență, sînt așezate lucrările realizate de copiii de la Complexul de Servicii Sociale Jibou, coordonați de prof. Vasile Cioca, copii care au avut ocazia să experimenteze și altceva decât ceea ce înseamnă viața de zi cu zi, și anume atelierul de pictură ”Oasele copacilor înfloresc și cântă sub bagheta cromatică a copiilor”.

În carul evenimentului a fost lansat catalogul expoziției, tipărit sub sigla Editurilor „Limes” din Cluj-Napoca și „Caiete Silvane” din Zalău, o lucrare grafică de calitate și care cuprinde în paginile sale tot ceea ce trebuie știut despre ceea ce înseamnă Simpozionul Internațional de Arte Vizuale ”Arta în Grădină”.

 

Și pentru că ei sînt cei care au dat viață expoziției de față prin lucrările lor, artiștii plastici care au participat la cea de-a șasea ediție a Simpozionului sînt: Cornel Ailincăi, prof. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca; artist reprezentativ al școlii de pictură din Iași – prof. universitar Liviu Suhar; Adina Mocanu, prof. la Liceul de Artă din Bistrița; Mariana Șerban, prof. la Liceul de Artă din Târgu Mureș; Andrei Câmpan și Ioan de Moisa, absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca; Iuriy Protasov, director al unei școli de artă din Moscova; Irina Golovanova, profesor al Universității Pedagogice din Moscova; Radu Șerban, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *