Biserica de lemn din Stâna, acum în Mănăstirea Bic, în mijlocul unei grădini cu flori

În mijlocul poienii de la marginea localității Bic, înconjurată de pădure, la câțiva kilometri de Șimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic este un loc aparte, un loc de o frumusețe simplă, înconjurat de liniște. Aici, în incinta mănăstirii, există și o biserică de lemn, strămutarea acesteia reprezintând, de altfel, momentul de început pentru mănăstire.

Construită în satul Stâna, în anul 1778, de către locuitorii satului, pe cheltuiala lor, biserica de lemn ce avea hramul “Adormirea Precestii” a fost mutată, în 1997, în incinta Mănăstirii Bic. Așezată în mijlocul unei grădini cu flori, este îngrijită de măicuțele de la mănăstire, la Bic fiind cel mai mare așezământ monahal de maici din Episcopia Sălajului.

Biserica, ridicată în stilul bisericilor de lemn sălăjene, are un plan dreptunghiular cu altar, naos și pronaos. Acoperișul este din șindrilă, iar clopotnița este scundă cu foișor cu arcade și o fleșă ascuțită. Ancadramentul ușii de intrare este decorat cu motivul frânghiei și alte motive sculptate. Prispa, care se desfășoară de-a lungul peretelui, este cu arcade prinse în cuie de lemn.

Interiorul bisericii a fost pictat în anul 1795 de cunoscutul pictor Ioan Pop din Românași, ajutat fiind de Precup Pop, lucru nemaiîntâlnit la alte biserici pictate de renumitul zugrav de biserici. Din păcate pictura, atât în naos, cât și în pronaos, este în stare avansată de degradare.

Mănăstirea Bic, un complex arhitectural format dintr-o biserica nouă și chiliile măicuțelor și a preotului mănăstirii, cu o curte plină de flori, este un punct de atracție pentru mii de turiști și credincioși care vin aici pentru reculegere, spovedanie și rugăciune.


Leave a Reply

Your email address will not be published.