Casă pentru o mamă și patru copii: Elisei, Mario, Nicolas și Luca

La marginea satului, între ruinele a ceea ce au fost cândva grajdurile CAP-ului, într-un adăpost improvizat de 5 metri pătrați, trăiesc patru copii. Patru copii pentru care ”normalitatea” înseamnă să trăiască într-o sărăcie lucie, la marginea societății.

”Nu vreau mult. Doar să le fie bine la copii, să pot să-i trimit curați la școală. Să am apă, să pot să-i spăl, să le spăl hainele… O casă? Ar fi frumos… Să aibă copiii unde să vină cu drag acasă de la școală. Să se simtă și ei că-s la fel ca ceilalți copii…”, mi-a spus Monica, mama copiilor.

M-a invitat înăuntru simplu și mi-a arătat ”casa”  în care trăiesc acum nu cu rușine, ci cu mai multă demnitate decât au majoritatea oamenilor. Înăuntru e îngrijit, e curat, atât cât de poate. Sărăcia lucie în care trăiește e tot ce are. Și din nimicul pe care îl are a creat un cămin pentru copii, atât cât a putut. Pentru că e mamă. Pentru că o mamă ar face orice pentru copiii ei.   

Mi-a vorbit despre copiii ei mereu cu zâmbetul pe buze, cu o seninătate pe chip care își are izvorul tocmai în dragostea ei pentru copii. Ce vrea pentru ea? Să le poată da copiilor o casă. Ce vrea pentru ea? Să îi poată culca pe copii în patul lor. Ce vrea pentru ea? Să le poată oferi copiilor o viață decentă. Atât, o viață decentă. Pentru că totul pentru Monica e despre cei patru copii: Elisei, Mario, Nicolas și Luca.

Până la iarnă ar trebui să se poată muta la casa lor, unde să stea fără teama că pereții s-ar putea răsturna peste ei, un loc unde să nu plouă înăuntru, un loc cu paturi pentru toți.

E greu să descriu în cuvinte cum trăiesc ei. Însă puteți face un exercițiu de imaginație. Voi, cei care citiți rândurile acestea, sunteți copiii care trăiesc acolo, la marginea societății. Imaginați-vă că mâncați doar dacă aveți ce. Imaginați-vă că a merge la școală, cu haine curate, e un ”lux”, dar, totuși, mergeți la școală. Imaginați-vă că vă întoarceți de la școală, acasă. Iar acasă înseamnă un adăpost improvizat, unde a trăi de pe o zi pe alta e un efort de voință. Și speranța că o să fie mai bine. Imaginați-vă că există oameni care ar putea să vă ajute. Cât de mult ar însemna să vă întindă cineva o mână de ajutor?

Cei dintre voi care puteți să îi ajutați, puteți să o faceți sub orice formă: materiale pentru construția casei, o mașină de spălat, o sobă, un pat… orice credeți că i-ar ajuta.

Cei care doresc să îi ajute financiar, pentru a-i ajuta să aibă o casă și cele necesare pentru o viață decentăo pot face donând în conturile:

RO49BRDE320SV29591273200   – RON

RO45BRDE320SV29591353200   – EUR

SWIFT  BRDEROBU

Titular: Varga Monica Mariana (mama copiilor)


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism:

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

3 thoughts on “Casă pentru o mamă și patru copii: Elisei, Mario, Nicolas și Luca

  1. Dezgustat de ce? De faptul ca sunt 4 copii amarati? Sau ce vina au copii respectivi? Dorim sa ajutam copii sa se tina de scoala si sa aiba cele necesare…daca nu doriti sa ajutati macar abtineti-va de la comentarii rautacioase! Copii aia nu au nici o vina si ce se va face se va face pentru copii!

  2. Sincer nu merita eu am pățit-o cu familia aceasta sincer sunt degustat puteți să vă documentați de la Primăria comunei Bucium Sălaj se întâmpla acu 2 ani cunoscandui într-o autogară copilași ierau desculți la ceas de seară o vreme ploioasă mi se făcuse milă luând numărul de telefon al mamei copiilor după ceva timp gen 2 zile am făcut demersuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *