Cercetător pentru o zi, la Muzeu. Noaptea Cercetătorilor Europeni

Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni va fi organizat în 30 septembrie 2022, municipiul Zalău, prin Muzeul Județean de Istorie și Artă, fiind printre cele 400 de orașe europene, din 25 țări, care vor găzdui întâlniri cu cercetători și oameni de știință.

”Pentru ediția din acest an  am pregătit o provocare tematică pentru trei licee din Zalău: ”Science Power. Cercetător pentru o zi!”. Trei echipaje de elevi de la Colegiul Național Silvania, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” și Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” experimentează munca de cercetare specifică Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău pe tot parcursul lunii septembrie. Astfel, fiecare echipaj beneficiază de îndrumarea cercetătorilor noștri în trei domenii cheie pentru instituția muzeală: arheologie, etnografie și istorie. Liceenii care sunt incluși în proiect participă la instruirea teoretică și metodologică, după care, coordonați de cercetătorii muzeului, se deplasează în teren pentru a documenta tematica  de cercetare aleasă. Munca lor de cercetare în teren va fi prezentată public de Noaptea Cercetătorilor Europeni, în 30 septembrie. De Noaptea Cercetătorilor Europeni vă așteptăm la muzeu!”, spune Corina Bejinariu, managerul Muzeului.

Publicul va avea acces gratuit în Beciul Cultural al MJIAZ, între orele 19.00 – 23.00, pentru a vizita expoziția temporară ”Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”, realizată în cadrul proiectului cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. În ultimii ani, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a derulat printre programele sale un amplu demers de digitalizare a clădirilor de patrimoniu în stare de precolaps sau colaps, atât de pe teritoriul județului Sălaj, cât și din restul țării, prin care își propune salvgardarea patrimoniului imobil în format digital. Expoziția propusă publicului spre vizitare gratuită de NCE oferă acestuia acces virtual prin intermediul echipamentelor VR la o serie de opt clădiri de patrimoniu, scanate prin metoda fotogrammetrică, facilitând un mod inedit de explorare a patrimoniului imobil prin  interacțiunea directă cu modelele 3D realizate de Muzeu.

De la prima ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni în 2005 și până acum, milioane de vizitatori au intrat în legătură cu oameni de știință de pe întreg continentul și nu numai. Evenimentul atrage anual peste 1,5 milioane vizitatori din Europa și din întreaga lume.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *