CORBU: Întâlniri-eveniment la Al 7-lea Hambar

Sâmbătă, 25 septembrie, va avea loc cea de-a doua ediție a șirului de evenimente desfășurate în spațiul numit „Al 7-lea Hambar”, un spațiu care a luat naștere în comuna Oarța de Jos, județul Maramureș.

„Al 7-lea Hambar” este un proiect pilot prin care ne propunem să dezvoltăm organic un nucleu în care specialiști din discipline aparent diferite, dar cu o structură a spiritului deschisă spre dialog, pot interacționa cu nespecialiști, dar pasionați de cunoaștere.  

„Al 7-lea Hambar” este o întâlnire-eveniment între arte, oameni și natură.

Întrucât conferința primei ediții care a avut ca temă – „Nunta” – a generat întrebări rămase nedezbătute, sâmbătă, 25 septembrie, va avea loc o continuare a primei întâlniri denumită generic „Nunta II”.

Ziua de 25 septembrie nu am ales-o întâmplător. Pe 25 septembrie se împlinesc 108 ani de la nașterea Mariei Tănase, cea care prin muzica ei a creat o punte de legătură cu dirijorul, compozitorul, violonistul, pianistul și profesorul George Enescu, sculptorul Constantin Brâncuși, etnomuzicologul Harry Brauner, frate al pictorului Victor Brauner, și jurnalistul Stephane Roll, ca să amintim doar câteva nume extrem de importante care au o contribuție esențială în dezvoltarea culturii și spiritului românesc. Tot pe 25 septembrie se împlinesc 77 de ani de la nașterea cântărețului, compozitorului și textierului român Dorin Liviu Zaharia, cel care, împreună cu multi-instrumentistul și compozitorul român Dan Andrei Aldea, a compus muzica filmului „Nunta de piatră”, regizat de Mircea Veroiu și Dan Pița în anul 1973. Acțiunea filmului se petrece în Roșia Montană la începutul anilor 1900. Dorin Liviu Zaharia apare în filmul „Nunta de piatră”, partea „La o nuntă”, în rolul flașnetarului. 

Un aspect important în ceea ce-l privește pe Dorin Liviu Zaharia este interesul lui pentru studiile mitologice și religioase indiene, interes care îl apropie de cel care îi devine unul dintre cei mai buni prieteni, istoricul religiilor, scriitorul și eseistul român Ioan Petru Culianu, discipol și protejat al lui Mircea Eliade.

Legătura noastră cu Dorin Liviu Zaharia este de natură discret artistică, el fiind textierul piesei „Ploaia care va veni”, piesă interpretată de Florian Pittiș. Mai mult, mărturisim că sintagma „teama de sinceritate” (Un fapt fără importanță mă poate face să sper,/ Mă-nclin și pun în balanță ce-i sfânt cu ce-i efemer./ Peste tot atârnă greu /Teama de sinceritate…) face subiectul ediției cu numărul 3 al întâlnirii-eveniment de la Al 7-lea Hambar, întâlnire care va avea loc în weekend-ul 2-3 octombrie.

„Teama de sinceritate” este un non-concert pe care l-am conceput împreună cu Sergiu Corbu Boldor și pe care l-am dedicat memoriei lui Florian Pittiș a cărui zi de naștere este sărbătorită pe 4 octombrie 1943.

„Teama de sinceritate. Stare de pură neclintire interioară” dedicată lui Florian Pittiș este un non-concert, de aceea nu veți asista la un concert propriu-zis, nici la un spectacol de poezie, nici la un in memoriam Florian Pittiș, ci la o stare de pură neclintire interioară dedicată lui Florian Pittiș, stare în care sunetul devine tăcere, lumina devine întuneric, viața devine moarte și toate împreună devin un salt uriaș către cunoașterea pură.

„Teama de sinceritate, Stare de pură neclintire interioară are ca schelet sonor arborele vieții. Coloana vertebrală sonoră este construită pe cele patru elemente: pământ, apă, aer, foc. Trecerea de la un element la celălalt se face prin respirație, sunet, cuvânt. Practic tot ceea ce am construit cu instrumentele este o respirație continuă” (Sergiu CORBU Boldor).

Un alt aspect important al legăturii noastre discrete cu Dorin Liviu Zaharia, zis și cunoscut sub numele de Chubby Zaharia, care a fost un reper important al culturii underground bucureştene este faptul că întâlnirile-eveniment de la Al 7-lea Hambar au un sâmbure în întâlnirile cunoscute sub numele de „grupul celor șapte” (Ioan Petru Culianu, Dorin Liviu Zaharia, Şerban Anghelescu, Dumitru Radu Popa, Victor Ivanovici, Silviu Angelescu şi Paul Drogeanu), grupare studențească al cărei lider intelectual era Culianu, Dorin Liviu Zaharia fiind liderul ei spiritual, numit și „şamanul“ micii comunităţi. Pentru mai multe informații despre întâlnirile-eveniment care au loc în spațiul numit Al 7-lea Hambar, vă rugăm să sunți la numărul de telefon: 0770118185


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *