Expoziție de bijuterii și accesorii vestimentare medievale de pe teritoriul Sălajului

Programul ”Beciul cultural”, derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, va aduce în fața publicului expoziția ”Bravo, ai stil medieval! Bijuterii și accesorii vestimentare de pe teritoriul Sălajului”, joi, 3 iunie 2021, de la ora 15.00.

Expoziția își propune să facă o scurtă incursiune în lumea modei, a vestimentației medievale pentru a arăta ce și cum se purta, ce fel de croiuri aveau hainele, care erau podoabele și accesoriile utilizate. În cadrul expoziției vor fi prezentate două categorii de obiecte: artefacte medievale (podoabe și accesorii vestimentare) și câteva replici ale unor costume medievale. Artefactele expuse provin din diverse obiective arheologice Sălăjene.

”Datorită caracteristicilor formale și stilistice susțin fără echivoc ideea ca și această zonă a fost conectată (în trend) cu regulile vestimentare transilvănene și implicit cele europene. Pe tot parcursul Evului Mediu, la fel ca toată Transilvania, implicit și zona Sălajului, a fost racordată la ceea ce a însemnat look-ul medieval, în primul rând, elita locală fiind cea care a rezonat la toate schimbările look-ului medieval.

Modul de expunere ales îmbină elementele de muzeografie clasică cu cele moderne, digitale.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Ordinul Cavalerilor de Mediaș, cărora le mulțumim și pe această cale pentru punerea la dispoziție a replicilor după costume medievale expuse”, spun organizatorii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *