Felicia și Florin Sabău, oamenii faini care salvează casele albastre de pe Valea Barcăului

Lumea satului are o magie aparte, una care e strâns legată de frumusețea simplității în care se trăia la sat, odinioară. Și dacă frumusețea lumii satului se mai păstrează și azi e datorită oamenilor faini pentru care tradițiile, obiceiurile, moștenirea satului înseamnă identitate. Iar asta în ciuda ofensivei agresive (pe plan mondial) de a se șterge orice urme ale trecutului, un tăvălug digitalizat numit progresism.

Felicia și Florin Sabău sînt doi dintre oamenii faini pentru care păstrarea moștenirii satului e o prioritate. Și nu doar așa, declarativ. Nu. Ei și-au pus resursele personale, timpul și munca pentru a salva tot ceea ce se mai poate salva. Și nu fac toate acestea dintr-un fel de obligație față de ceva ori cineva. Nu, tot ce fac, fac de drag. De dragul frumuseții lumii satului, care, zic ei, trebuie să le rămână și celor care vin după ei.

Au salvat o casă, apoi au înființat Asociația Salvăm casele albastre pe Valea Barcăului. Și au mai salvat două case. Și ceea ce până nu demult era o curte goală, acum este un adevărat muzeu al satului. Un muzeu unde trei căsuțe albastre înfrumusețează locul. Un muzeu unde magia lumii satului e vie.

Mi-au fost dragi oamenii ăștia doi faini încă de când i-am întâlnit prima oară. Mi-a plăcut sinceritatea lor, bucuria cu care se implicau în activitățile organizate de ei pentru a scoate în evidență tradițiile și obiceiurile de la sat. Și mi-a plăcut felul în care puneau problema, în toată povestea asta a păstrării identității lumii satului: nu noi contăm, ci ceea ce rămâne după noi. Ziceți și voi: cum să nu îți fie drag de astfel de oameni?

Emisiunea ”Pur și simplu”, avându-i ca invitați pe Felicia și Florin, nu putea să aibă loc altundeva decât într-una din casele albastre salvate de ei. Așa că emisiunea a avut loc în Casa Florii Rusoii. Și a fost totul ca o poveste. O poveste în primul rând despre ei – Felicia și Florin -, doi oameni faini din Valcău de Jos, din Sălaj.

”O să supraviețuiască satul, cel autentic, în anii care o să vină?”, i-am întrebat.

”Da”, mi-au răspuns, fără să stea pe gânduri. Pentru că, zic ei, atâta timp cât o să fie oameni care să țină de ceea ce au lângă ei și care îi leagă de trecut, satul nu o să dispară niciodată.   Musai de văzut emisiunea.


  1. Felicitări vouă oameni frumoși.
    Avem și noi o casă cu talpa din bârne lipită și văruită în albastru (mânerău), are tindă, cameră în stânga și cameră în dreaptă (cameră stânga pt toată ziua și noaptea iar cea din dreapta ,,cameră curată “).
    Din păcate nu sântem așa devotați ca voi, sau, nu ne pricepem.
    Sincer chiar ma bucur când văd așa ceva și mă întreb, oare eu cum să o scot în evidență?
    Poate îmi dați un sfat.
    MULT RESPECT !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *