Horea Pop, un arheolog mereu cu poveștile la el. Un fel de Indiana Jones sălăjean


Am fost întrebat, în școala gimnazială, la fel ca toți ceilalți colegi: ”Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?” Era o întrebare clișeu, așa că majoritatea răspunsurilor erau la fel. Prima dată am răspuns: ”Vreau să mă fac cosmonaut”. La fel ca mulți alți colegi de-ai mei, de altfel. Însă, spre deosebire de ei, răspunsul meu nu era cel ”standard”, ci ca urmare a filmului Războiul Stelelor, pe care tocmai îl văzusem la cinematograf. Așa că de aia voiam să mă fac cosmonaut, să fiu și eu un fel de Luke Skywalker, să mă aventurez cu nava mea spațială printre stele. Apoi am văzut filmul Indiana Jones, iar răspunsul s-a împărțit în două: cosmonaut sau arheolog.

Un cosmonaut n-am putut să aduc la emisiunea ”Pur și simplu”. Un arheolog, unul adevărat, de calibrul lui Indiana Jones, da. Îl cheamă Horea Pop, și e om fain, arheolog la Muzeul din Zalău. De altfel, la muzeu e o pepinieră de oameni faini, pe care mi-ar plăcea să-i chem pe toți la emisiune.

Prima oară când l-am întâlnit pe Horea Pop, mi-am zis: ”Ăsta-i arheolog”. Și cred că, dacă ai întreba 10 oameni ce meserie are Horea, măcar jumătate dintre ei ar răspunde la fel ca mine. Iar după ce-l cunoști și stai de vorbă cu el, nu mai ai nicio îndoială. Iar asta datorită poveștilor lui, care se aseamănă, într-un fel, cu aventurile lui Indiana Jones, celebrul personaj de film. Evident, la o scară mai umană, că nu te poți lupta cu forțe supranaturale în fiecare zi, și nici cu soldați sau răufăcători înarmați până în dinți. Însă felul de a fi, mereu pornit să descopere ceva, felul în care îți vorbește despre arheologie (și nu numai), compensează (cu exercițiul imaginației) aventurile lui Indiana Jones.

L-am invitat ca să facem emisiunea împreună nu doar ca să vorbim despre arheologie, ci pentru că orice întrebare ai pune, Horea e mereu cu poveștile la el, gata să le dea drumul în lume. Și când zic poveste e pentru că răspunsurile lui, chiar dacă sînt concrete, științifice, au un iz de poveste. Și cui nu-i plac poveștile?

Uitați-vă la emisiune, că merită!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *