În timp ce în România pădurile sunt defrișate, primarul din Valcău de Jos vrea să protejeze pădurea

Comuna Valcău de jos deține în proprietate peste 1000 de hectare de pădure, din care Ioan Roșan, primarul comunei, vrea să conserve 200 de hectare. Adică să protejeze suprafața respectivă de pădure, asigurând o zonă de liniște. Ce înseamnă asta? Timp de 5 ani, pădurea va fi conservată, prin Măsura 15 – Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor, inițiată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”O să delimităm 200 de hectare de pădure pentru conservare, și o să asigurăm, astfel, Zona de liniște.  O să depunem dosarul pentru subvenția de 38 Euro/hectar, adică 38.000 Euro/an, timp de 5 ani. Acești bani ne asigură plata pazei pădurii, care este asigurată conform contractului cu Ocolul Silvic Măgura Șimleu Silvaniei, coordonat de Direcția Silvică Sălaj”, a spus Ioan Roșan, primarul Comunei Valcău de Jos, în timpul unei vizite pe teren, în zona în care se vrea a se crea această zonă de conservare a pădurii.

Măsura 15 prevede să se delimiteze o zonă de liniște compactă de cel puțin 20% din totalul suprafeței pentru care se încheie un angajament, în cadrul căreia nu se vor efectua tăieri de masă lemnoasă pe întreaga perioadă a angajamentului, cu excepția situațiilor prevăzute în Ghidul solicitantului. Totodată, se vor contracta sau efectua lucrări de colectare a materialului lemnos folosind exclusiv atelaje la operațiile de adunat, scos și apropiat, până la platforma primară, pe suprafața parcursă cu rărituri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *