În vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii nu are o dată fixă și este prăznuită în vinerea care urmează după Paște, respectiv 7 mai, în 2021.

De Izvorul Tămăduirii, creștinii ortodocși iau parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasmă Mică. Apa sfințită poate fi băută tot timpul anului.

Această sărbătoare le aduce aminte credincioșilor de una dintre minunile Maicii Domnului. Astfel, înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa. Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică.  Situata în vechiul cartier Vlaherne din Istanbul, biserica se mai vede și astăzi.

Credincioșii care merg la biserica “Izvorul Tămăduirii” din Istanbul, care datează din secolul al XIX-lea, pot vedea la subsolul acesteia izvorul cu apă tămăduitoare din trecut. Izvorul este împrejmuit de un edificiu realizat din marmură albă. Apa se scurge într-un bazin de mici dimensiuni, în care înoată câțiva pești aurii, despre care se spune că sunt de sute de ani aceiași la număr și mărime. Potrivit unei legende, în anul 1453, când Constantinopolul este cucerit de turci, un călugăr prăjea într-o tigaie câțiva pești în apropierea izvorului. Când i se vestește că turcii au pus stăpânire pe Constantinopol, călugărul a spus că nu va crede decât atunci când peștii pe care îi prăjește vor reveni la viață. În chip minunat, peștii au sărit din tigaie în izvor și au început să înoate.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V – VI.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *