Într-o lume măcinată de ură, am văzut pe cineva bucurându-se de bucuria altcuiva

Un copil, un băiat de vreo 10 ani, tocmai își cumpărase o napolitană, una ieftină, de la supermarketul din centrul Zalăului. După ce a plătit-o, a rămas lângă casa de marcat, și, cu jumătate de gură și privirea în jos, a întrebat-o pe femeia de la casa de marcat:

– Îmi puteți da și două stickere?

– Două? i-a răspuns femeia, privindu-l așa cum își privesc mamele copiii.

Copilul doar a încuviințat dând din cap, ținându-și napolitana în mână, ridicându-și, apoi, timid, privirea. Și i se citea în acea privire timidă toată speranța lumii. Pentru două stickere.

– Ți-ai luat și clasor, așa-i? îl întreabă femeia. Foarte bine, bravo!

Băiatul avea, deja, un început de zâmbet pe față. Avea să primească cele două sitckere pe care le-a cerut.

– Îți dau, cum să nu, i-a zâmbit femeia.

A întins mâna și a luat cutia cu stickere. A dat să rupă două din rola începută, apoi l-a privit, încă o dată, pe copilul din fața ei. A luat toată rola și i-a întins-o băiatului.

– Știi ce? a continuat femeia, privindu-l cu drag. Ia-o pe toată!

Bucuria nu doar din privire, dar din tot limbajul trupului copilului a fost una care a dat pe dinafară. Era atât de limpede, încât o simțeai prin toți porii.

A îngăimat, emoționat, un ”mulțumesc…”, apoi a luat rola cu stickere și a plecat.

Însă, dincolo de toată bucuria asta a copilului, a mai fost ceva. Bucuria femeii. O  bucurie sinceră, pe față, pe care mi-a împărtășit-o și mie, cel care așteptam la rând. Iar bucuria asta a femeii, cea care se bucura de bucuria copilului, a fost ca o străfulgerare cu lumină.

Trăim într-o lume măcinată de ură, ipocrizie și răutate. „Valori” atent hrănite și întreținute de niște neica-nimeni, dar cu atât de mulți bani încât pot să facă ce vor ei. O lume întunecată, în care hoțul strigă hoțul, iar cel care stă cu pulanul în mână, cotonogindu-i pe ceilalți, se plânge de violență. O lume în care omul se bucură doar atunci când își mai ia un smartphone de ultimă generație, o mașină, ori alte „scumpeturi” de scos în societate, sau când reușește să bage capul în poză, să fie la vedere. În rest, omul se bucură doar de răul celuilalt, care nu-i de-a lui. Și nu doar că se bucură de asta, dar își și pune bucuria asta la vedere. Pentru like-uri de la ai lui.

În lumea asta măcinată de ură, am văzut pe cineva bucurându-se de bucuria altcuiva. O femeie care lucrează la supermarketul din centrul Zalăului. Un om care, de dincolo de ochelarii de pe ochi, radiază bunătate. De altfel, niciodată nu am văzut-o vorbind altfel decât cu bunătate și bun-simț. În ziua asta, însă, felul în care s-a bucurat de bucuria copilului a fost ca o lumină. Un semn că, oricât ar încerca „deștepții” lumii să-i stoarcă de suflet pe cei care mai sunt înzestrați cu așa ceva, nu o să reușească. Simplul gest de a te bucura de bucuria altcuiva e o lumină atât de strălucitoare, că ura, ipocrizia și răutatea nu au cum să o stingă. Iar oamenii ăștia simpli, dar cu privirea limpede, sunt de neprețuit.

– Cum să nu îi dau? mi-a spus femeia, după ce a plecat copilul. Uită-te la ei cât sunt de scumpi, cum se fâstâcesc. Cum să nu le faci o bucurie?


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *