Lansare de carte la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Volumul Orbis Mediaevalis III – Exploring Dwellings and Manufacturing Spaces in Medieval Context (7th–14th Centuries), editori Keve László, Dan Băcueț-Crișan, Ioan Stanciu, Florin Mărginean, va fi lansat marți, 12 aprilie 2022, de la ora 14.00, în Biblioteca Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Volumul cuprinde lucrările conferinţei științifice internaţionale „Exploring Dwellings and Manufacturing Spaces in Medieval Context (7th–14th Centuries)”, organizată în perioada 27–30 octombrie 2020, la Târgu Mureş. A fost tipărit la Editura Mega din Cluj-Napoca și face parte din seria „Orbis Mediaevalis” (ajunsă la cea de-a treia ediție), cu sprijinul financiar al Muzeului Judeţean Mureş, în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău.

Sub genericul Orbis Mediaevalis a fost proiectată o serie de conferințe bianuale, fiecare dintre ele urmând a fi valorificată prin publicarea unui volum care să includă contribuțiile prezentate. Investigarea perioadelor amintite, atât de importante datorită transformărilor petrecute în acele vremuri, exclude ancorarea cercetării în cadre geografice rigide, deoarece cu atât mai mult între areale învecinate, dar și între cele separate prin distanțe mai mari, au existat contacte, interacțiuni și evoluții cu tendințe asemănătoare. De aceea, contribuții ca cele din volumul de față, datorate unor apreciați cercetători din țară și străinătate (Austria, Bulgaria, Croația, Ungaria) sunt importante și încurajatoare, tocmai în ideea unor demersuri complementare, capabile să contribuie la mai buna cunoaștere a unei lumi medievale în formare, fie ea poziționată la o periferie răsăriteană.

”Tema volumului de față – Exploring Dwellings and Manufacturing Spaces in Medieval Context (7th – 14th Centuries), a fost atinsă prin contribuții propuse dinspre direcția sugerată prin titlu: locuire propriu-zisă în raport cu spații destinate unor activități economice și rostul celor din urmă; aspecte ale producției obiectelor din metal și a olăriei (vase din lut ars), așa cum prin săpătură spațiile de fabricare au fost identificate la fața locului; posibile forme de organizare a producției, în relație și cu schimburile dintre comunități mai apropiate sau îndepărtate, de asemenea eventuale consecințe ale acestor legături; la fel, semne ale unor obiceiuri schimbate sau păstrate în timp, cum ar fi atât de necunoscuta folosire a unor instrumente muzicale, cu interesante informații prezentate acum. Configurarea editorială a volumului de față se datorează unei echipe alcătuite din arheologi de la institituții de specialitate: Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Complexul Muzeal Arad, cu colaborarea Institutului de Arheologie și Istoria Artei (Academia Română) din Cluj-Napoca. Desigur, decisive rămân contribuțiile specialiștilor care au scris paginile acestui volum” – dr. Dan Băcueț-Crișan, cercetător științific MJIAZ


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *