Muzică, fotografie și degustare de vinuri locale. Lansarea oficială a Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean

  • Valer Simion Cosma
  • 09/07/2021
  • Cotidian

După o jumătate de an de activitate în afara unui cadru formal, Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean a devenit asociație „cu acte în regulă”, având astfel posibilitatea de a trece într-o nouă etapă de funcționare în slujba patrimoniului material și imaterial bistrițean. Prin urmare, ne-am gândit că este un moment care trebuie marcat printr-un eveniment pentru a facilita o primă întâlnire cu bistrițenii interesați de activitatea noastră și de planurile de viitor ale acestei asociații. În același timp, un astfel de eveniment este și o ocazie bună pentru a reaminti importanța culturală, socială și economică pe care o are patrimoniul material și imaterial, atât din perspectiva calității vieții comunităților locale, cât și din perspectivă turistică.

În acest sens, propunem celor interesați de o întâlnire cu o parte din membri asociației un eveniment care include un recital de vioară susținut de maestrul Claudiu Hontilă, o prezentare și degustare de vinuri locale de la Cramele Jelna și vernisarea expoziției Lapidariu, care cuprinde fotografii realizate de Patricia Marina Toma în explorările sale prin satele bistrițene profund amprentate de moștenirea materială a înaintașilor sași. Când și unde? Luni după amiază, de la ora 17:00, la Biserica Evanghelică din satul Chiraleș/Kerlés/Kirileis, comuna Lechința, care nu este doar o locație excelentă pentru expoziții și concerte, ci și un loc cu o semnificație aparte pentru asociația noastră. În iarna acestui an, mobilizați de colegul și fondatorul Cornel Ban, o parte din cei care ulterior au pus bazele asociației Petrus Italus Trust au pus umărul la organizarea și desfășurarea unei intervenții rapide de punere în siguranță a bisericii, demers care a implicat o serie de lucrări și acoperirea costurilor aferente. Acolo este începutul poveștii pe care vă invităm să o aflați și să o susțineți în anii ce urmează.

Gazdele dumneavoastră o să fim noi, cei din asociația Petrus Italus Trust și artiștii care susțin prin munca lor, în diferite forme, viziunea și demersurile noastre. Mai multe despre noi, despre cele făcute și mai ales despre cele pe care ne propunem să le facem, puteți afla în cadrul acestui eveniment, atât formal, prin câteva scurte intervenții, cât și informal, la un pahar cu unul dintre cele mai bune vinuri pe care le poate oferi pământul satelor bistrițene. Tot atunci, cei care apreciază inițiativa noastră pot afla cum se pot implica și cum ne pot susține în efortul de protejare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului material pe care l-am moștenit de la generațiile anterioare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *