Povestea costumului popular de pe Valea Barcăului, o poveste despre lada de zestre a satului

Descoperirea, conservarea și promovarea costumelor populare din una din cele mai bine conservate zone etnografice din Sălaj –  “Valea Barcăului”, asta ar fi, pe scurt, descrierea evenimentului care a avut loc la Valcău de Jos, miercuri, 8 Septembrie 2021. Și dacă doar bagi capul în poză, și atât, e suficient ca să spui despre ce e vorba.

Însă în spatele acestui eveniment, defășurat sub forma unui concurs (în premieră, de altfel), sunt oameni. Oameni cu suflet mare, pentru care tradițiile și obiceiurile de la sat, cu tot ce înseamnă acestea, sunt cu adevărat o comoară. Iar ei, acești oameni cu suflet mare, sunt păstrătorii comorii. Și nu doar atât, ci iau comoara asta a satului și o arată lumii. Pentru că se mândresc cu ea. Pentru că satul nu e doar locul unde s-au născut, unde locuiesc, ci e cel mai frumos loc din lume.

Cine sunt acești oameni? În primul rând Felicia Sabău, sufletul evenimentului, cea care a înființat, alături de Florin Sabău, Asociația Salvăm Casele Albastre Pe Valea Barcăului. Alături de ea a venit Gabriel Boticaș – Asociația Atelierul de Joc Popular (și să nu o uităm pe Flavia Sabău, care s-a implicat și ea)  și împreună au creat acest eveniment care a fost mult mai mult decât un concurs. A fost, dacă vreți, un fel de declarație de dragoste față de tot ceea ce înseamnă tradiții și obiceiuri de la țară.

Cine au fost concurenții? Oameni de pe Valea Barcăului, de la mic, la mare, care și-au prezentat fiecare costumul popular. Și toți au fost faini, chiar toți. Însă, așa, ca să o spui pe aia dreaptă: ”Ce fete frumoase sunt la sat!”.

Acuma, despre ce s-a întâmplat la Căminul cultural din Valcău de Jos, mai mult decât cuvintele poate să spună filmul de mai sus, cu adevărat o paradă a portului popular.

Cât despre câștigători (deși toți cei care au participat pot fi considerați așa), aceștia sunt:

Secțiunea POVESTEA COSTUMULUI POPULAR

LOCUL 1: COSTE LAURA NICOLETA – 400 RON

LOCUL 2: GANCEA FLOARE – 300 RON

LOCUL 3: PETRUȘE MARIA – 200 RON

MENȚIUNE: SABĂU ALESSIA – 100 RON

MENȚIUNE: SABĂU MIHAELA – 100 RON

Secțiunea VALOAREA COSTUMULUI POPULAR

LOCUL 1: TALOȘ ANDREI VASILE – 400 RON

LOCUL 2: POPIŢ MARIA ELIZA – 300 RON

LOCUL 3: MARKUS MĂDĂLINA – 200 RON

MENȚIUNE: DURA CORINA – 100 RON

MENȚIUNE: PEȘTELEU FLORINA – 100 RON

Cel mai tânăr concurent:

NEAGA IZABELA – 150 RON

Cel mai vârstnic concurent:

BODEA ANA – 150 RON

Felicitari câștigătorilor, mulțumim tuturor participanților pentru prezență.

Valoarea totală a premiilor a fost de 2500 ron, prin realizarea unui parteneriat între Asociația Atelierul de Joc Popular și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Inițiatori:

Felicia Sabău (Asociația Salvăm Casele Albastre Pe Valea Barcăului), sufletul evenimentului;

Gabriel Marius Boticaș (Asociația Atelierul de Joc Popular).

Parteneri:

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj – manager Daniel Săuca.

Dr. Camelia Burghele (președintele juriului)

Primăria Valcău de Jos – primar Ioan Roșan.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *