Digitalizarea este, în multe cazuri, singura șansă de a mai salva multe din monumentele istorice din România. Iar asta pentru că, la cum merg lucrurile la nivel național, multe din aceste monumente istorice vor fi distruse complet. Pentru a salva ce se mai poate salva, cei de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au depus spre finanțare la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) proiectul ”Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”, pentru care s-a obținut suma maximă. Și chiar dacă, așa cum spunea Horațiu Cociș, unul din cei care au scris proiectul, suntem cu 20 de ani în urmă față de ceea ce se întâmplă în Europa în acest domeniu, totuși, proiectul acesta, primul pe digitalizare, e un pas mare. Iar asta pentru că patrimoniul imobil suferă și în privința documentării și în privința punerii lui în valoare. Și pentru că la capitolul restaurare România e deficitară, digitalizarea pare a fi ultima șansă de salvare a acestui patrimoniu.
Atunci când vorbești de digitalizare, Muzeul din Zalău sunt primii (și probabil singurii) care fac acest tip de modelare 3D. Dincolo de valoarea documentară, aceste modele 3D au un rol important în promovarea și cunoașterea clădirilor de patrimoniu, având o accesibilitate foarte largă. Proiect care vine să consolideze și să dezvolte colaborarea Muzeului din Zalău cu instituția etalon a României în privința patrimoniului, respectiv Institutul Național al Patrimoniului.
”Am reușit să obținem finanțare de la AFCN pentru, aș spune, primul proiect axat pe digitalizare. Muzeul nostru și-a asumat, de ceva timp, această componentă, și și-a asumat-o foarte serios. VReau la muzeu este un program care este în derulare și care se bazează pe o aplicație creată de noi, prin care se pot organiza expoziții virtuale temporare, un proiect care deja circulă în țară. Digitalizarea este o direcție pe care am marșat foarte mult în ultimul timp. Suntem foarte prezenți în online și am reușit să ne valorizăm patrimoniul într-o altă formulă: prin modelare 3D”, spune Corina Bejinariu, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Muzeu.
”Lucrând în anii ăștia, până la depunerea proiectului s-a creat o bază de datea care are aproximativ peste 30 de monumente scanate, nu doar în Sălaj. În cadrul proiectului sunt propuse pentru scanare 40 de clădiri. Produsul finit al acestui demers constă într-un site dedicat proiectului, care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să se oprească odată ce e gata proiectul. Practic este o bază de date care permite vizualizarea atât a informațiilor de arhivă, cât și modelările noastre 3D de înaltă precizie. Vrem să creăm o bază de date care să conțină tot, de la prima informație, până la scanarea digitală. Această finanțare obținută este un pas uriaș înainte. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni. În acest timp se va crea o bază de date. Vor fi informații, poze de arhivă și cu istoric aproape complet al monumetelor digitizate.Acest site va fi accesibil tuturor. Scopul final este accesibilizarea acestor clădiri spre public. În 50 de ani, din clădirile monumente istorice o să mai rămână doar modele acestea. Și nu facem munca aceasta doar pentru noi, ci mai ales pentru generațiile care vin”, spune Horațiu Cociș, cercetător științific la Muzeul din Zalău.