Publicația Reporter pur și simplu (Sălajul pur și simplu), 10 ani de existență

Se împlinesc 10 ani de când proiectul jurnalistic Sălajul pur și simplu, acum Reporter pur și simplu, a luat ființă. 10 ani plini, intenși, frumoși, cu multe proiecte, cu multe provocări, 10 ani în care am crezut și am arătat că se poate și altfel de jurnalism. Un altfel de jurnalism care să promoveze frumosul, refuzând circul mediatic, de orice fel ar fi. Sigur, promovarea frumosului e o luptă pe care o duci singur, lumea (societatea umană, presa – ce o mai fi însemnând și ea) neavând timp și pentru așa ceva. Și când spun timp mă refer la bani. Da, pentru că circul mediatic se vinde foarte bine și e aducător de bani. A promova frumosul, în schimb, e un demers pe care ți-l asumi și pentru care ești dispus să plătești.

10 ani… Un proiect jurnalistic care înseamnă nu doar articole online (asta însemnând materiale cu esență, nu știri), ci are și o revistă tipărită (care apare nu tocmai regulat), iar, de câteva luni încoace, o serie de emisiuni video, în care sînt invitați oamenii frumoși, care au ceva de spus prin ceea ce fac ori, pur și simplu, prin ceea ce sînt.

10 ani…  M-am gândit ca, în semn de reunoștință și apreciere a celor care ne-au fost și ne sînt aproape, revista care va apărea în luna septembrie (52 de pagini color) să fie distribuită gratuit celor care și-o doresc.

Ce înseamnă revista Sălajul pur și simplu? E, dacă vreți, un fel de carte de vizită a publicației. O carte de vizită creată exclusiv prin forțe proprii. Iar asta nu pentru că n-am fi căutat sprijin. Ca urmare a mesajelor venite din țară (”Voi le dați mură în gură Consiliului Județean și primăriilor. Ei vă ajută cu ceva?”) am căutat sprijin. Singurul care a înțeles despre ce e vorba, singurul care și-a dat seama ce înseamnă, de fapt, publicația asta și cât de mult promovează Sălajul, a fost fostul primar al orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, cu care am încheiat un parteneriat. Și pentru că publicația asta e una sinceră, nu am cum să nu îi menționez numele. Așa cum nu am cum să nu menționez Centogroup, respectiv Adi Făgărași și Sorin Câmpan, care au înțeles și ei ce înseamnă proiectul ăsta și au ales să mă sprijine.

Consiliul Județean? Au spus că nu pot să sprijine apariția unei reviste, pentru că nu au prevăzute astfel de cheltuieli de promovare a județului (?!). Totuși, două reviste din Sălaj apar aproape exclusiv cu sprijinul Consiliului Județean.

Primăria Zalău? Da, am avut o colaborare timp de aproape un an, pe când primar era Radu Căpâlnașiu. Actuala conducere? E prea ocupată cu Monitorizarea blogului de partid, care face sluj ori de câte ori e nevoie de pupincurism. Celelalte primării? Nu au nevoie de promovarea frumosului, a localităților, a zonelor aparținătoare. Primarii (cu foarte puține excepții) au nevoie doar de promovarea propriei lor persoane, pentru care sînt dispuși să plătească atât cât li se cere (și li se cere).

Reporter pur și simplu e și un proiect cultural, publicația fiind singura care promovează (nu știri, ci promovare la propriu) viața culturală din Sălaj. Da, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj are prevăzuți bani pentru așa ceva. Însă (paradoxal) singura publicație care promovează cultura nu e sprijinită. În schimb, pentru toate celelalte ziare agreate există bani pentru așa ceva.

10 ani… M-am încăpățânat să trăiesc frumos, în loc să trăiesc bine. Și chiar dacă de 3 ani am rămas singur, ceilalți alegând să nu mai facă parte din proiect, oricât de greu ar fi fost (și este), nu doar că nu am renunțat, dar am făcut să crească proiectul ăsta frumos numit Reporter pur și simplu. De ce? Tocmai v-am spus. Între a trăi bine (asta însemnând foloase materiale) și a trăi frumos, am să aleg întotdeauna să trăiesc frumos.

Frumosul e pretutindeni în jurul nostru, tot ce trebuie să facem e să vrem să îl vedem.

10 ani… Mergem mai departe.


Leave a Reply

Your email address will not be published.