Remus Clițan, Cristian Duță, Luca, Dragoș și Cătălin – o parte din familia clubului de înaltă performanță Terrakid Zalău

Familia Terrakid Zalău? Da. Nu știu cum e la alte cluburi, dar Terrakid Zalău nu e doar un club de karate tradițional, e o familie mai mare. Așa o văd cei care fac parte din clubul din Zalău, că e vorba de Remus Clițan – președintele clubului, Cristian Duță – antrenor (centura neagră 3 DAN, multiplu campion național, european și mondial, maestru emerit al sportului), ori sportivii Luca Chirică, Dragoș Ciobănaș și Cătălin Mârşovină, cei care au fost la emisiunea Întâlnire de gradul trei.

Inițial l-am avut ca invitat doar pe Remus Clițan, cel în jurul căruia s-a clădit clubul Terrakid – pentru a cincea oară consecutiv câștigător al cupei României, la karate tradițional -, un club în cadrul căruia se pregătesc multiplii campioni naționali, europeni și mondiali. Un club al cărui nume e rostit cu respect în lume.

Remus un om cu un suflet atât de mare, încât are loc pentru toți cei care alcătuiesc familia Terrakid. Un om care întotdeauna îți deschide ușa atunci când ai nevoie. Un om dedicat trup și suflet clubului și celor care parte din acest club.

”Știi ce, Călin, lasă-mă pe mine, fă emisiune doar cu antrenorul și sportivii, ei sînt cei care merită arătați, cei care merită aprecierea celorlalți”, mi-a spus la telefon înainte cu vreo două ore de emisiune. Iar asta spune totul despre el. Și cu atât mai mult l-am vrut la emisiune, pentru că el e baza pe care s-a clădit tot ceea ce înseamnă Terrakid Zalău.

”Bine, dar să îi lăsăm mai mult pe ei să vorbească, eu o să vin să îi susțin”. Simpla lui prezență a umplut sala de antrenament a clubului cu energia pe care doar oamenii faini o au, o energie pe care și-o dedică, de altfel, celor din familia Terrakid.

Pe Remus îl știam ce fel de om e. Surpriza (deși ar fi trebuit să mă aștept) a fost Cristian Duță, antrenorul clubului Terrakid Zalău, dar și al Naruto Dojo Ploiești.

Știți ce înseamnă cu adevărat maestru de karate? În niciun caz nu cei care pozează în ”eu… eu sînt atât de evoluat, că nu am timp să privesc în jurul meu”. Cristian Duță este cu adevărat un sensei, un maestru. Și, sincer, l-am admirat pentru mintea deschisă, înțelepciune, felul prietenesc în care vorbește și se poartă cu elevii lui, pentru cunoștințele extraordinare, pentru profunzimea spuselor lui. Vi se pare că îl laud? Nici vorbă. Nu fac altceva decât să îl descriu, pe scurt, pe multiplul campion național, european și mondial la karate tradițional. Și, da, pe omul Cristian Duță. Un om pe care mi-a făcut plăcere să îl cunosc, și pe care l-aș fi tot ascultat. Un maestru pe care mi l-aș fi dorit să îl am și eu, atunci când am început să practic artele marțiale, acum vreo 30 de ani. Un antrenor pe care ar trebui să îl caute toți acei părinți care își doresc pentru copiii lor să evolueze, să învețe ce înseamnă autocontrolul, încrederea în propria persoană, evoluția fizică și mentală și disciplina specifice artelor marțiale. Și pentru că tot veni vorba despre copii, cei care vor se pot înscrie la cursurile de karate tradițional la tel. 0769 292682.

M-aș tot putea lungi cu cuvintele, să vă spun despre ce am vorbit cu Remus, Cristian, Luca, Dragoș și Cătălin, dar cel mai bine e să urmăriți emisiunea și să îi ascultați pe ei ce au avut de spus.

Însă trebuie să mai spun ceva. Cum se poate ca un club de înaltă performanță, cu atât de mulți campioni naționali, europeni și mondiali (unul din cele mai titrate cluburi de karate tradițional nu doar din țară, ci din Europa, din lume) să nu aibă parte de sprijinul celor care conduc orașul pe care îl reprezintă clubul Terrakid Zalău? Cum se poate ca un club care are asemenea rezultate să trebuiască să caute fonduri pentru deplasarea sportivilor la campionate, pentru hrană și cazare? Cum se poate ca sportivii care au rezultatele ăstea de excepție să nu fie recompensați de autoritățile din Zalău, din Sălaj? Asta în condițiile în care se dau bani, foarte mulți bani la echipe care nici măcar nu pot visa la astfel de titluri de campioni.

Și, totuși, în Zalău există un club care face cinste orașului, județului, României. Se numește Terrakid.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *