Tenaris Cinelatino – trei zile de filme în premieră, la Zalău

A zecea ediție Tenaris Cinelatino, care se va desfășura în perioada 24 – 26 august 2022, aduce la Zalău filme premiate și apreciate de public la festivaluri internaționale, precum Cannes și TIFF. Nouă proiecții, toate cu intrare liberă, vor avea loc la Sala Transilvania și în amfiteatrul din Parcul Central.

Fiecare zi a festivalului debutează cu o proiecție dedicată copiilor, iar premierele serii sunt rezervate celor ce vor să descopere drame, comedii, documentare românești sau latino‑americane, într‑un program divers și antrenant, cu intrare liberă la toate proiecțiile.

Intrarea este liberă. Nu este nevoie de rezervare prealabilă.

„Festivalul Tenaris Cinelatino este un cadou pentru întreaga comunitate, trei zile în care avem ocazia de a trăi împreună bucuria unui film de calitate și de a redescoperi lucrurile care ne apropie de culturi diferite din întreaga lume. Cele nouă filme din programul acestei ediții au fost nu doar premiate la importante festivaluri internaționale, ci și foarte apreciate de public, astfel încât sperăm ca spectatorii din Zalău să se bucure de oferta generoasă de noutăți cinematografice!”, spune Codruța Hodrea, manager Relații cu comunitatea TenarisSilcotub, compania care a creat, organizat și finanțat festivalul.

Secțiunea special dedicată copiilor revine și în 2022, cu filme pentru categorii de vârstă diferite, dar toate pline atât de distracție, cât și de învățăminte. Miercuri, 24 august, un film animat de aventuri pentru întreaga familie, „Guiț” („Oink”), ne arată povestea unei fetițe care încearcă să își apere animăluțul preferat atunci când bunicul ar vrea să-l vadă transformat în mezeluri. Joi, copiii sunt invitați alături de familie la „Aventurile lui Nelly”, în care o fată de 13 ani descoperă că vacanța de vară în România nu este tocmai ceea ce ar considera „distracție”. Vineri, este programat pentru cei mici filmul „Vara când am învățat să zbor” („How I learned to fly”), având-o ca protagonistă pe Sofija, o fetiță pusă pe șotii care, după ce se bucură de câteva zile de vacanță și de primul ei sărut, descoperă că bunica ei trebuie dusă la spital, marcând finalul zilelor lipsite de griji ale verii.

Pentru publicul adult, de neratat remarcabila producție „Casa noastră” (titlu original: „Utama”), filmul care, în această vară, a câștigatatât Trofeul Transilvania, cât și Premiul publicului, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). „Casa noastră” spune povestea membrilor unui trib din Bolivia care au parte de o secetă neobișnuită și, astfel, trebuie să confrunte în propriul lor fel natura, dar și sensul propriilor vieți. Filmul, câștigător și al Marele Premiu al Juriului la Sundance Film Festival, va rula miercuri, 24 august, de la ora 21:00.

„Metronom”, filmul cu care regizorul Alexandru Belc a câștigat premiul pentru regie în secțiuneaUn certainregard la prestigiosul festival de la Cannes,are în prim plan un grup de liceeni care, în timpul comunismului, au îndrăznit să trimită scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă – un film despre libertatea individuală și consecințele ei, despre curaj, despre inocență și despre iubire. Dar și o istorie ce trebuie (re) gândită de toate generațiile, tot miercuri, 24 august, de la ora 18:00.

Oferta de filme românești este completată dealte două premiere. Joi, 25 august, de la 21:00, va fi proiectat „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, un film aflat la limita între ficțiune și documentar.Vineri, de la 18:00,  putem urmări „Regele Mihai: drumul către casă”, filmul cene aratădestinul dramatic al ultimului rege al României, la 100 de ani de la aniversarea nașterii acestuia.

Festivalul se va închide, vineri, cu „Competiția oficială” („Official competition”), filmul în care Penélope Cruz și Antonio Banderas joacă doi actori celebri, dar cu ego-uri mult prea mari pentru binele lor, puși în fața unor „probe” din ce în ce mai dificile de către o regizoare cel puțin la fel de excentrică precum ei.

Tenaris CineLatino este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău. Mai multe informații despre fiecare film din program și regulile de desfășurarepot fi accesate pe pagina de Facebook „TenarisSilcotub”.

PROGRAMUL COMPLET AL PROIECȚIILOR
Ediția a X-a, 24-26 august 2022

Miercuri, 24 august

SALA TRANSILVANIA

16:00   Guiț („Oink”) – pentru copii cu vârsta 6+
r. Mascha Halberstad, Olanda/Belgia, 2022, durata: 72 min.

18:00   Metronom
r. Alexandru Belc, România, 2022, durata: 93 min.

PARCUL CENTRAL – AMFITEATRU

21:00   Casa noastră („Utama”)
r. Alejandro Loayza Grisi, Bolivia/Uruguay/Franța, 2022, durata: 87 min.

Joi, 25 august

SALA TRANSILVANIA

16:00   Aventurile lui Nelly– pentru copii cu vârsta 10+
r. Dominik Weselly, Romania/Germania, 2016, durata: 97 min.

18:00   Două stații („Dos estaciones”)
r. Juan Pablo González, Mexic, 2021, durata: 101 min.

PARCUL CENTRAL – AMFITEATRU

21:00   Pentru mine tu ești Ceaușescu
r. Sebastian Mihăilescu, România, 2021, durata: 101 min.

Vineri, 26 august

SALA TRANSILVANIA

16:00   Vara când am învățat să zbor („How I learned to fly”)– pentru copii cu vârsta 10+
r. Radivoje Andric, Serbia/Croația/Bulgaria/Slovacia, 2022, durata: 87 min.

18:00   Regele Mihai: Drumul către casă
r. John Dan Drăghicescu, România, 2022, durata: 50 min.

PARCUL CENTRAL – AMFITEATRU

21:00   Competiția oficială („Official competition”)
r. Mariano Cohn, Gastón Duprat, Argentina, 2021, durata: 114 min.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism:

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *