Vernisaj expoziție: ”Din os și corn. Piese arheologice preistorice din materii dure animale descoperite în Sălaj”

Vernisajul expoziției ”Din os și corn. Piese arheologice preistorice din materii dure animale descoperite în Sălaj” va avea loc joi, 16 septembrie 2021, cu începere de la ora 14.00, la Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIAZ).

Expoziția, care face parte din proiectul ”Beciul Cultural” – un spațiu expozițional inedit, situat în subsolul clădirii Muzeului, va fi deschisă publicului vizitator până în data de 15 octombrie 2021.

Osul și cornul au fost printre cele dintâi materiale folosite de oamenii preistorici pentru a confecționa unelte, arme sau podoabe. Acolo unde condițiile de păstrare în sol au fost cele prielnice, obiectele realizate din aceste materiale s-au păstrat timp de mii de ani, până în zilele noastre. Prelucrarea materiilor dure animale, cum le numesc specialiștii, nu este deloc simplă și necesita cunoștințe complexe și o îndemânare pe măsură. Tehnicile de prelucrare s-au perfecționat în decursul timpului și, în multe cazuri, avem de-a face cu realizări de mare finețe și migală. Expoziția își propune să-l introducă pe vizitator în atmosfera acestei străvechi îndeletniciri, meșteșug și artă deopotrivă, prin intermediul unor piese reprezentative, confecționate din materii dure animale, descoperite în decursul ultimelor două decenii în cercetări arheologice derulate în trei situri din zona Sălajului” – dr. Ioan Bejinariu, arheolog MJIAZ și curatorul expoziției.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism:

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *