Zilele Europene ale Patrimoniului, celebrate de Muzeul din Zalău

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ) celebrează,  și în acest an, Zilele Europene ale Patrimoniului, propunând activități care se adresează comunității  și care sunt menite să valorizeze inițiative locale meritorii în protejarea și promovarea patrimoniului cultural.

Seria evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului va debuta vineri, 9 septembrie 2022, cu o expoziție organizată pe gardurile muzeului și  concepută de dr. Camelia Burghele, cercetător științific în cadrul  MJIAZ, având ca temă ”Cultură, turism, ecologie, tradiție: Casa mnierăie a Rusoaii din Valcău de Jos”.

Tot vineri, 9 septembrie 2022, cu începere de la ora 10.00,  la sediul muzeului, Olimpia Mureșan , etnograf, va  vorbi despre   ”Lada de zestre – cea mai importantă piesă de mobilier în cadrul ceremonialului nunții”.

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, evenimentele culturale au loc la Bădăcin, la Casa Memorială ”Iuliu Maniu”:

– Atelier de scriere cu peniță (Marcela Băbănaș)

– Atelier de linogravură (Attila Szabo și Andrei Herța) 

– Atelier de desen (Dan Ștefan).

Vizitatorii care vor ajunge la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin în data de 10 septembrie 2022 vor beneficia de ghidaj de specialitate  –  dr. Marin Pop, istoric MJIAZ.

”Duminică, 11 septembrie 2022, cu începere de la ora 12,00, ne mutăm în Parcul Municipal Central unde ne găsiți cu echipamentele VR pentru o călătorie în timp în Zalăul începutului de secol XX. Tot acolo vom derula și două ateliere dedicate copiilor: ”Lada de zestre” – confecționăm și decorăm lăzi de zestre din materiale reciclabile după model dat, și ”Invitație la o plimbare în prezentul de ieri” –  atelier pe care vă așteptăm să-l descoperiți alături de colegii noștri”, spune Corina Bejinariu, managerul Muzeului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *