15 monumente istorice, digitizate integral – o metodă inovatoare pentru promovarea patrimoniului cultural

Proiectul ”Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” se derulează în cele mai bune condiții, fiind digitizate integral și în curs de procesare 15 monumente din cele aproape 40 incluse pe listă.

Echipa proiectului lucrează, în această fază, în paralel, în zona Sălajului și cea a Dobrogei, urmând în perioada imediat următoare extinderea procesului de digitizare la celelalte monumente propuse.

Proiectul, derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, mizează pe digitizarea 3D ca fiind atât o metodă inovatoare pentru promovarea patrimoniului cultural, cât și unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia. Încărcarea produselor digitizării pe platforme informatice atractive creează premisele accesului unui număr foarte mare de utilizatori la replici virtuale ale patrimoniului cultural, mobil sau imobil, care pot fi folosite mai apoi în scopuri educative sau în cercetare.

”Propunem o abordare inovativă pe principii de dezvoltare durabilă. Astfel, se va folosi o metodă recentă de conservare a patrimoniului cultural, prin a cărei punere în practică poate fi sensibilizat publicul tânăr, cel care va rămâne în timp principalul beneficiar al produselor. Digitizarea, ca metodă de salvgardare a patrimoniului cultural imobil, permite prezervarea imaginilor obiectivelor de patrimoniu oferind, în același timp, un mai mare control asupra evidenței lor, dar și o mult mai mare accesibilitate publică. Astfel, prin digitizare, patrimoniul devine open source, iar produsele create (modele digitale 3D și 2D) pot fi folosite în diferite scopuri educative, turistice, de cercetare, restaurare, conservare etc.”, spune Dr. Horațiu Cociș, manager proiect.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *