635 de sălăjeni au fost la teatru în patru sate din Sălaj

Tradiția caravanei teatrale Cultură’n Șură prin satele sălăjene a continuat și anul acesta prin organizarea de spectacole în patru comunități din județ: Aluniș, Iaz, Horoatu Crasnei și Bănișor. 635 de persoane au participat la reprezentațiile spectacolului „Experimentul”, o comedie regizată de Victor Olăhuț și care îi are în distribuție pe actorii Florentina Năstase, Marin Grigore și Iulian Gliță.

Înainte de spectacol la Iaz

Patru gospodării au devenit pentru o seară săli de teatru. În Aluniș, satul natal al lui Flavius Lucăcel, membru fondator al Asociației Cultură’n Șură, curtea Rujei a lu’ Zgembețu s-a umplut până la poartă de spectatori, 186 de persoane participând la eveniment. Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din satul Iaz a amenajat o gospodărie din cadrul muzeului în vederea susținerii spectacolului. Acolo spectatorii au fost primiți cu cozonaci și s-au folosit de aceasă ocazie ca să viziteze sau să reviziteze superbul muzeu construit cu multă dăruire de cea care i-a dat numele. În Horoatu Crasnei,  spectacolul a fost susținut la casa recent cumpărată de tinerii Andreea Boie și Vasile Pocol. În Bănișor evenimentul a avut loc în curtea Iu’ Ionica Sfârtii, la o familie revenită acasă din țări străine. Semnele sunt bune atât pentru Horoatu Crasnei, cât și pentru Bănișor: oamenii nu pleacă de acolo, ci mai degrabă vin, și se mai organizează și spectacole de teatru!

„Experimentul” la Horoatu Crasnei

Cele patru localități se adaugă celor peste 50 de comunități din mediul rural în care Cultură’n Șură a susținut cel puțin un spectacol de teatru cu intrarea gratuită.

În pregătirea reprezentațiilor spectacolului „Experimentul”, actorii Ana Turos și Mircea Gligor au susținut ateliere de teatru dedicate copiilor din cele patru localități. La acestea s-au prezentat 86 de copii care au fost angrenați în exerciții specifice artei actorului, având scopul de-a familiariza participanții cu ceea ce înseamnă un spectacol de teatru, atât din punct de vedere al actorului, dar și din cel al spectatorului.

Atelier de teatru cu copiii din Aluniș

“Mulțumim pe această cale Muzeului de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, Primăriei Plopiș, Primăriei Horoatu Crasnei, Primăriei Bănișor și lui Violin Cormoș care si-a asumat cu generozitate organizarea spectacolului din satul Aluniș”, spun cei din echipa Cultură’n Șură.

„Satul și teatrul” este un proiect co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național și derulat în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă Sălaj. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *