Descoperire arheologică spectaculoasă în Sălaj: Mormântul unui nobil, personaj de rang înalt, membru al elitei locale din secolul al XVI-lea

O casetă cu un inventar spectaculos, respectiv o reînhumare a unui personaj de rang înalt al elitei nobiliare din zona Periceiului, județul Sălaj, a fost descoperită de către Dan Băcueț-Crișan, cercetător științific, și Timea Keresztes, arheolog, de la Muzeul din Zalău.

Caseta descoperită la Pericei conține scheletul unui personaj de sex masculin (conform inventarului), deasupra acestuia fiind pus fostul lui sicriu în care a fost înmormântat inițial, un sicriu din cositor sau plumb, teșit din cauza trecerii vremii, o descoperire unică în zona Sălajului. Inventarul spectaculos conține elemente de armură, părți din coif, sabie, buzdugan (semn distinctiv al unui membru important al elitei nobiliare), pinteni.  

Totul a început în 2017, în urma unor săpături arheologice preventive, însă rezultatele cele mai spectaculoase au început să apară în 2020, când au fost reluate săpăturile de la Pericei. Ca urmare a săpăturilor efectuate, a fost descoperit un cimitir medieval de înhumație și urmele construcției unei biserici medievale.

Într-unul dintre mormintele duble ale cimitirului medieval au fost descoperite rămășițele unei persoane adulte și a unui copil (fetiță), orientat de la nord la sud, total altfel decât se obișnuia în ritualul creștin, respectiv de la vest la est. Interesant este elementul textil descoperit asupra copilului, un fel de bentiță care înconjura capul acestuia. Elementul textil, foarte bine prelevat, de altfel, și care se află, în prezent, în proces de restaurare și analiză, este o piesă de excepție – o dantelă pe suport de catifea, realizată prin tehnica ciocănelelor, cu mărgele negre și perle.

Textilele arheologice sunt extrem de spectaculoase și rare, astfel că va fi un obiect de unicat pentru Muzeul din Zalău.   În Pericei a existat, în perioada medievală, conform unor surse documentare, o ramură a familiei Báthory, care avea o curie, dar care nu a fost identificată niciodată, și o capelă în care ar fi fost înmormântați o parte a familiei. În zidăria actualei biserici reformate din Pericei  se păstrează niște lespezi funerare ale unor membri ai familiei Báthory, care au locuit aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *