Vineri, 23 februarie, ora 19:00, va avea loc la Zalău cea de-a doua ediție a proiectului „Ursuz și Amuz”.
În meniul evenimentului vor fi cele trei rubrici:
Ciorne Răzlețe:
Noul Locatar al lui Eugène Ionesco: Luiza Mitu
Comedia Limbajului:
Vlad Braga: Iarmaroc
Comedie și Contrapunct:
Ada Morar: DOI NIT
Sergiu Corbu Boldor: Mișcarea Boema
Intrarea la eveniment se face pe bază de rezervare la numărul: 0770118185. Locurile sunt limitate!
Ada Morar este cântăreață, compozitoare și profesoară de muzică. Cântă la pian de la 6 ani, iar primele ei întâlniri cu muzica le-a avut în biserica în care tatal ei slujea, la sat. De când a pus prima dată mâna pe pian, a studiat și aprofundat muzica clasică, în special Mozzart și Chopin. A început să cânte și cu vocea de la 14 ani, ulterior compunând piese proprii pian-voce. A terminat studiile la Conservatorul din Cluj-Napoca, iar acum își caută echilibrul între viața de profesor și artist/compozitor. Lăsând în urmă traseul „standard” de pianist, Ada explorează sunete și instrumente noi, se joacă în improvizații de jazz, cântă la caval, descoperă muzica românească veche și experimentează cu suprapunerea mai multor voci.
O inspiră viața, lucrurile simple, s-a mutat la sat, își dorește să le arate copiilor din mediul rural puterea muzicii, duminicile cântă ori la biserică, ori la mănăstirea de maici din sat, urmând să coordoneze un cor de fete din regiune.
Vlad Braga este artist vizual. Influențat de diverse genuri de muzică, pictură modernă, artă clasică și fotografi de renume mondial, Vlad speră că prin fotografia sa va crea o punte între oameni, oferind o privire sinceră asupra experienței umane văzută prin ochii recunoașterii și compasiunii trezite în ei. Pentru viitor, Vlad speră să aprofundeze activitatea umanitară prin intermediul fotografiei documentare activiste.
Sergiu Corbu Boldor și Luiza Mitu sunt inițiatorii proiectului Ursuz și Amuz.
„Ursuz și Amuz” este un proiect independent care se desfășoară lunar la Charlie ‘s (str. 9 Mai. Nr. 2) Zalău și care a marcat, pe 23 noiembrie 2023, 100 de ani de la moartea lui Urmuz (pseudonimul literar al lui Demetru Dem. Demetrescu-Buzău, – n. 17 martie 1883, Curtea de Argeș – d. 23 noiembrie 1923 , București).
Proiectul are loc o dată pe lună, pe data de 23 sau în apropierea acestei date și poartă numele de: „Ursuz și Amuz”, etimologie alternativă pentru cuvântul Urmuz, care sugerează combinarea a doi termeni contradictorii.
Etimologia alternativă a fost avansată de scriitoarea și criticul Ioana Pârvulescu, care a permis folosirea expresiei și și-a dat acordul de a dezvolta proiectul sub umbrela numită: „Ursuz și Amuz”. Meniul permanent – (operele lui Urmuz – care au pregătit primele scrieri din literatura românească de avangardă) – este așezat pe mesele publicului.
Evenimentul are trei secțiuni a câte 15/20 de minute fiecare, cu scurte pauze de cafea:
„Ciorne răzlețe” – invitat care susține o comunicare/conferință pe orice temă de avangardă, indiferent de domeniu; „Comedia Limbajului” – invitat din zona artelor plastice, sculptură, arta fotografică, arta coregrafică, arta teatrală, performance etc. „Armonie și Contrapunct” – invitat din zona artelor sonore.
Meniul permanent al evenimentului, meniu care reprezintă și denumirea meselor pe care publicul poate să le rezerve, este:
Masa 1 – Pâlnia și Stamate
Masa 2 – Ismail și Turnavitu
Masa 3 – Emil Gayk
Masa 4 – Plecarea în străinătate
Masa 5 – Cotadi și Dragomir
Masa 6 – Algazy & Grummer
Masa 7 – După Furtună
Masa 8 – Fuchsiada
Masa 9 – Puțină metafizică și astronomie
Masa 10 – Cronicari