Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, activități și ateliere pentru elevii din mediu rural

În vederea promovării educației prin patrimoniu, începând de vineri, 4 februarie 2022, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău dă startul unui nou program educațional, având ca beneficiari elevii din mediul rural. Specialiștii instituției au  gândit o ofertă de activități și ateliere atractive și instructive pentru elevi, care să le dezvolte apetitul pentru cunoaștere și să le ofere repere importante legate de istoria locală. 

Primele activități se vor derula în luna februarie în patru comune: Letca, Vârșolț, Pericei și Valcău de Jos, unde colegii noștri vor susține două ateliere: Scribul –  de la tăbliță de tabletă (o activitate care-i poartă pe elevi în istoria fascinantă a scrisului, însoțită de provocarea de a exersa scrierea veche) și Ioan Sima, fiul satului Pericei (în cadrul căreia elevii vor afla detalii interesante despre artistul sălăjean și vor învăța să deseneze cu cărbune).

Până la finele anului școlar aflat în derulare, mai sînt programate o serie de ateliere și activități interesante, precum: Armele strămoșilor și un atelier de tir cu arcul (în comuna Gâlgău), respectiv Vitraliul – Lumini și umbre (în comuna Hida), Reconstituiri virtuale ale castrului de la Porolissum (modelări 3D) și vizită pe în sit cu grupuri de copii din  comunele Creaca și Mirșid, dar și o prezentare a colecției de entomologie privind ciclulde viață al insectelor (în comuna Fildu de Jos).

După vacanța de vară programul în școlile din județ va continua cu alte activități interesante: povestea lutului, etnograf pentru o oră, monedele strămoșilor sau pomi tradiționali de Crăciun.

”Condițiile și restricțiile dictate de situația pandemică ne-au făcut conștienți de dificultatea școlilor, mai ales a celor din mediul rural, de a facilita elevilor accesul la patrimoniul cultural, astfel că ne asumăm rolul de a veni în sprijinul acestora, ca parte a misiunii noastre și ca expresie a dorinței de a restitui comunității locale parte din investiția ei în noi. Ne dorim să implicăm în aceste activități un număr cât mai mare de copii din diferite zone ale județului, astfel încât să convingem că suntem o instituție muzeală apropiată de publicul nostru, dar și să ofertăm comunităților locale proiecte  educative centrate pe promovarea și valorificarea patrimoniului cultural. Mulțumim școlilor și administrațiilor locale care s-au alăturat cu entuziasm acestei prime etape a programului educațional propus de noi și ne bucurăm să descoperim că există interes și apetit pentru cunoașterea patrimoniului cultural și a istoriei locale”, spune Corina Bejinariu, managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *