”Muzeul și piese de poveste” – expoziție în stradă dedicată Zilei Culturii Naționale

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău marchează Ziua Culturii Naționale prin expoziția ”Muzeul și piese de poveste”, expusă pe gardul Muzeului, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, astfel încât să fie accesibilă tuturor trecătorilor.

Publicul va putea afla detalii interesante despre femeile din arta și viața pictorului Ioan Sima, cum a fost (re)descoperit pumnalul de bronz de la Firminiș (care acum e în expoziție la Madrid), despre monumentul funerar al sclavei Iustina, care provenea din Africa – cel mai vechi monument epigrafic descoperit la Porolissum, despre darurile feciorilor maghiari din Deja –  durgalăul, despre cavalerul medieval de la Aghireș pasionat de zaruri și multe alte povești interesante din zestrea patrimonială a muzeului.

”Am decis să revenim la expozițiile în stradă în urma noului set de restricții anti Covid-19. Dincolo de celebrarea lui Mihai Eminescu, 15 ianuarie este o sărbătoare a culturii în integralitatea ei, astfel că valorificăm munca noastră de cercetare și păstrare a patrimoniului cultural sălăjean, indiferent de condiții, și ne adresăm comunității adaptându-ne la restricțiile pandemice. Pe lângă  urările de «La mulți ani!», vă invităm să fiți mereu alături de noi în activitățile pe care le organizăm pentru comunitate, valorificând moștenirea istorică și culturală a comunității din care facem parte”, spune Corina Bejinariu, Managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *