Occupy Zalău Cultural: Curtea Artiștilor, o soluție pentru cultură în condiții de distanțare socială. ”Începem să punem Zalăul pe harta teatrului”

Se poate face cultură în vremuri în care publicul, cel atât de important, e ținut la distanță  (una socială, desigur, impusă de guvern, în vremuri de pandemie) de scenă, indiferent ce ar însemna acea scenă? Da. Începând din 1 iulie, până în luna septembrie, în Curtea Artiștilor vor avea loc, în fiecare miercuri – spectacole de teatru, de la ora 19.00, în fiecare vineri – spectacole de teatru sau concerte, de la ora 21.00, și în fiecare duminică –  spectacole pentru copii, de la ora 18.00. La spectacole, care vor aduce la Zalău artiști precum Maia Morgenstern, Florin Coșuleț, Florin Piersic Jr., Ada Milea, Răzvan Vasilescu, Alex Ștefănescu, Marius Bodochi,  vor putea participa, în contextul măsurilor de distanțare socială, aproximativ 100 de persoane.

Despre proiectul de la Zalău s-a scris nu doar la nivel local, dar și național, astfel că foarte mulți artiști și-au manifestat interesul de a veni aici. ”Un real succes să vrea, să-și dorească actori din București sau de oriunde din țară să vină să joace într-o curte de casă. Da, e și contextul pendemiei, dar mi se pare că începem să punem Zalăul pe harta teatrului”, a spus Darius Prodan, în cadrul conferinței de presă organizate la Curtea Artiștilor.

La conferință au participat regizoarea Adina Lazăr, ”aproape director artistic” al Ascoțiațiaei Pro Teatru, așa cum a ținut să sublinieze Darius, și Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

”Trăim vremuri complicate, încercăm să rezistăm cât putem în situație aproape tragică în care se află și sectorul cultural. Am acordat o finanțare generoasă pentru acest proiect. E un sprijin pe care-l acordăm direct pentru sectorul cultural din județul Sălaj și pentru proiectele de teatru”, a spus Daniel Săuca.

Evident, se vor lua toate măsurile de siguranță în contextul regulilor impuse de pandemie:

”Ne-am luat absolut toate măsurile impuse de guvern, plus altele, chiar dacă nu ne obligă. Noi ne dorim, în primul rând, siguranța spectatorilor. Important e ca noi să reușim să le oferim oamenilor magia teatrului și magia spectacolului. Cultura este un motor de dezvoltare a societății”, a spus Darius Prodan.

Despre Curtea Artiștilor, Adina Lazăr a spus, poate, cel mai bine ce reprezintă, de fapt, acum, când distanțarea socială face legea: ”E o mare șansă care nu există în multe din județele și orașele țării, unde să fie o curte care să împlinească, să respecte toate normale impuse, acum, de guvern. Așa că să ne considerăm, cumva, privilegiați, și sper ca publicul din Zalău să fie receptiv și să vină în întimpinarea eforturilor făcute de Pro Teatru, care, pot să vă spun că nu sunt puține.”

E foarte important ca efortul Asociației Pro Teatru să fie suținut și de autorități și instituții economice, care pot să sponsorizeze activitățile asociației. Însă cel mai simplu mod de a susține actul cultural, iar asta o poate face oricine, este cumpărarea de bilete și participarea la evenimente.

Deschiderea oficială a Curții Artiștilor va avea loc miercuri, 1 iulie 2020.

Prețul unui abonament este de 200 lei la spectacolele pentru adulți și 150 de lei la spectacolele pentru copii. Acestea se pot achiziționa onile pe site-ul www.proteatru.ro/bilete

Program Curtea Artiștilor:

27 iunie – Avandeschidere Curtea Artiștior – Lansare de carte “Bunavestire Delicioasa”

1  iulie – Nimeni nu știe ce în inima mea cu Florin Coșuleț    

3 iulie – 9 piese Remixate – spectacol musical cu Alex Ștefănescu                

5 iulie – Viața secreta a celor mai neobișnuite obiecte

8 iulie – Bubu cu magicianul Florin Suciu                 

10  iulie – Android Show cu Silviu Gherman                            

12  iulie – Povești Africane cu Andrada Grosu și Sharom Bukirwa

15  iulie –  Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa? cu Liana Ceterchi, Mihaela Drăgan și Zița Moldovan     

17  iulie – Nu sunt eu cu Maia Morgenstern               

19  iulie  – Hocus Pocus

22 iulie – S-a întamplat într-o joi cu Andreea Ajtai                                               

24  iulie – Creditul cu Răzvan Vasilescu și Matei Constantin           

26  iulie –  Mini omul de știință

29 iulie – ImproStory cu Radu Tudosie, Laurențiu Vlad, Alexandru Cazan, Mihai Alexandru și Aurelian Epuraș            

31  iulie – Vă plac bananele, tovarăși? cu Alin Stanciu                      

2  august – Strada baloanelor de săpun nr. 10


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *