”Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic” este sărbătorită în perioada 4 – 10 octombrie, iar cum anul acesta s-au împlinit 50 de ani de la primul pas al omului pe lună, în mod firesc, subiectul primei aselenizări e cap de afiș. În general, ca în orice alt domeniu, genul ăsta de aniversări se organizează în cercuri restrânse și care adună laolaltă oameni care au în comun subiectul acelei aniversări. Totuși, în Zalău, la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, în cadrul proiectului ”Orizonturi științifice” spațiul cosmic a fost subiectul unei expoziții intitulate ”Misiunile APOLLO în filatelie și cartofilie”, organizate de către profesorul Mirel Matyas, și care l-a avut ca invitat pe Ioan Fodoreanu, cel care a expus pe holul sălii profesorale, în pauza mare, o parte din colecția personală, atât filatelie, cât și cartofilie, având ca temă spațiul cosmic și misiunile spațiale.
Să organizezi o astfel de expoziție pe holul unui liceu poate părea oarecum ”nerentabil”, însă chiar și un elev care își deschide orizonturile, e un plus important, mai ales într-o societate unde mentalitatea de turmă face legea.
Timp de o jumătate de oră, pe holul colegiului, expoziția s-a transformat într-o veritabilă lecție despre misiunile spațiale, o lecție susținută într-un mod amical, deloc formal, de către Ioan Fodoreanu, care a adus în atenția celor prezenți aspecte necunoscute și foarte interesante despre misiunile spațiale, nu doar cele americane, dar și cele sovietice. Câți dintre elevi… de fapt, câți dintre oameni cunosc povestea primei aselenizări, atunci când sovieticii au vrut să ”fure” evenimentul în ultimul moment, dar, astfel, s-a consemnat, neoficial, prima colaborare între ruși și americani?
Deși nimic nu anunța asta, lecția susținută de Ioan Fodoreanu a fost una inedită, plină de informații și care a avut darul de a capta atenția celor prezenți, nu doar prin punctarea cronologică a misiunilor spațiale, dar, mai ales, prin modul în care au fost relatate. Și (deși se prea poate să fie doar din punct de vedere personal) a fost una dintre acele lecții care ți-ai dori să țină mai mult.
Dacă e să privești școala dincolo de băncile din sălile de clasă, micul eveniment de la Colegiul ”API” organizat de Mirel Matyas a fost mai aproape de ceea ce înseamnă ”școală” – și anume de a lărgi orizonturile cunoașterii -, decât multe alte ore de clasă dintr-o programă școlară mult prea rigidă și mult prea departe de ceea ce ar trebui să fie.