Piese din tezaurul dacic de la Cehei, în expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău participă cu cinci piese de patrimoniu din colecția proprie la expoziția ”Muzeul pentru tine!” găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român din București, în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie 2022.

Expoziţia ”Muzeul pentru tine!” este configurată în jurul unui concept curatorial care relaţionează, prin analogie cu miracolul vieţii şi al naturii, poveştile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecţiile mai multor muzee din toată ţara.

Este primul demers curatorial de tip „blockbuster” din România, apărut din nevoia muzeelor de a fi reconsiderate de către autorităţile administrative şi politice şi privite ca instituţii ce pot schimba substanţial dinamica economică şi socială a unei comunităţi.

Acest proiect expoziţional este parte din marca culturală ”Museums Meet Museums” a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi a fost implementat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Asociaţiei Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa din Sibiu.

”Alături de alte muzee din țară, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău participă cu bunuri culturale de referință, din colecția proprie, fiind selectate o parte dintre cele mai spectaculoase piese din tezaurul dacic descoperit la Cehei: trei brățări, un lanț ornamental și o fibulă cu trei noduri, realizate din argint.
Pe această cale mulțumim Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Menumorut Voievod” Sălaj pentru asigurarea pazei și protecției pieselor în timpul transportului la București”
, spune Corina Bejinariu, managerul Muzeului din Zalău.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *