Sălajul, promovat prin două proiecte culturale desfășurate de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Două proiecte cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național vor fi derulate în perioada aprilie –  noiembrie 2021, de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Proiectele culturale urmăresc promovarea județului Sălaj prin realizarea unor acțiuni de educație culturală a publicului local și a turiștilor și creșterea vizibilității folclorului muzical tradițional.

Primul proiect – „Traseele caselor tradiționale sălăjene” – se derulează în parteneriat cu Asociația Sinaptica, prin acesta urmâd a se crea o platformă digitală pentru promovarea arhitecturii tradiționale de pe teritoriul județului Sălaj.

Cea mai importantă componentă a proiectului este realizarea unei aplicații mobile și a unei pagini web de prezentare a cinci trasee turistice care includ 12 case tradiționale cu arhitectură specifică pentru zonele etnografice ale Sălajului. Prin intermediul aplicației mobile și a paginii web, turiștii pot afla nu doar cum să ajungă de la o casă la alta, ci și informații despre alte puncte de interes turistic.

Pe lângă realizarea aplicației mobile și a paginii web, în timpul proiectului vor fi organizate două sesiuni de instruire pentru 20 de persoane care să poată realiza activități de ghidaj în sprijinul vizitatorilor.

Prin cel de-al doilea proiect – „Harta Cântului Sălăjean” – se va crea o platformă digitală pentru promovarea folclorului de pe teritoriul județului Sălaj.

Pornind de la caracterul multi-etnic al Sălajului și de la bogăția folclorului cântat, auzit și jucat pe acest teritoriu, până la finalul proiectului se va realiza o hartă muzicală digitală a județului. Harta muzicală va cuprinde 30 de cântece vechi care prezintă diversitatea folclorică a Sălajului și va fi înfățișată publicului sub forma unei aplicații mobile și a unei pagini web. Utilizatorii vor putea să asculte aceste cântece și să afle unele informații despre locuri, oameni și întâmplări.

”Eu zic că sunt două proiecte frumoase care vor avea un impact semnificativ pentru județ. Cred că exemplul nostru poate fi urmat și de alții. Financiar vorbind, prin aceste proiecte aducem venit la bugetul instituției pe anul în curs”, a spus Daniel Săuca, directorul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în cadrul conferinței de presă organizate la sediul instituției.

În ceea ce privește activitățile culturale din 2021, Daniel Săuca a spus: ”Am continuat și în 2021 să fim cât mai prezenți în spațiul online, cu destul de mult succes. Dar e o situație provizorie, din care sper să scăpăm cât mai repede. Sunt convins că publicul iubitor de cultură așteaptă întâlnirea «vie» cu cei care fac cultură”.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism:

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *