Sondragore, la  „Ursuz și Amuz” – Zalău

O nouă ediție a proiectului cultural „Ursuz și Amuz” va avea loc duminică, 30 martie 2025, ora 19:00, la Charlie’s (str. 9 Mai nr. 2, Zalău). Proiectul, dedicat întâlnirilor transdisciplinare și explorării avangardei, promite o seară plină de provocări intelectuale și artistice, având invitați speciali din diverse domenii ale artei și culturii.

Programul ediției include trei rubrici distincte:

  1. Ciorne Răzlețe: Invitat special
  2. Comedia Limbajului: Luiza Matilda Mitu: Pregătirea
  3. Armonie și Contrapunct: Sondragore: Ana Creangă și Vlad Ciocoiu; Sergiu Corbu Boldor: Interiorul sunetului

Sondragore este un duo născut la intersecția dintre trecut și viitor, îmbinând sonoritățile ancestrale cu înfluențe contemporane din sfera alternativ și psihedelic și explorând, totodată, relația muzicii cu artele performative învecinate.

„Creatură hibridă cu capul în muzică, rădăcini în poezie și aripi purtătoare de povești dincolo de timp: SonDragore. „

Sondragore: https://distrokid.com/hyperfollow/sondragore/nutimunde?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR150DSi6rskXHkDKOkgekuOHKflekTSWeg7-q1hQSU8Y41RgnHbujMuQqU_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw

ReDescoperit. Villon

Răspunzând loviturilor sorții prin versuri și răzând de opreliștile vremurilor cu același veșnic surâs amar în colțul gurii, așa ni-l putem închipui pe poetul secolului al XV-lea, François Villon, cu frământările sale mai actuale astăzi ca niciodată, și așa putem spera să răspundem la rându-ne, cu cântecul ce vi-l aducem.

Menestreli ai secolului XXI, pornim la drum purtând în spate povești, balade, rondel-uri și vorbe cu tâlc bătrâne de șase secole, regăsite și redescoperite prin sunet.

Ana Creangă, în prezent studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, specializările compoziție clasică și chitară, Ana Creangă a luat parte la concerte, recitaluri și festivaluri din Laval (FR), Veliko Tîrnovo (BG), Varna (BG), București,  Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Sighișoara, Oradea, Focșani, Cernavodă, Zalău, Gura Humorului, Târgu Neamț, Drobeta Turnu Severin,  Fălticeni, Piatra Neamț, Suceava.

În compozițiile sale, primește influențe din muzica veche și clasică, folosind uneori ritmuri de tango, improvizații moderne ori mai degrabă atemporale. Pasionată de teatru și sincretism, caută legăturile între sunet, cuvânt și imagine.

Printre cele mai recente proiecte ale sale se numără:

Umblet  https://youtube.com/playlist?list=PLFRaJMMx24ldnuQhAS5CnSzfPYoegwgZA,

Povești nipone

Vlad Ciocoiu este un tânăr compozitor care și-a făcut un scop din încercarea de a crea conexiuni între oameni prin puterea poveștilor sonore. Și-a început călătoria muzicală la o vârstă fragedă, prin studiul pianului și este în prezent student al Universității Naționale de Muzică din București, secția compoziție clasică. Colaborator al redacției muzicale din cadrul Radio România Cultural, el caută să abordeze muzica din cât mai multe unghiuri și să o aducă la cât mai mulți oameni.

Cu un folclor propriu, pus în valoare atât în moduri concrete, cât și abstracte, muzica sa spune o serie de povești inspirate de experiențele dintr-un oraș de zi cu zi și reacția acestora atunci când sunt plasate în contextul unei păduri virtuale. EP-ul său de debut, „When It Rains”, lansat la finele lui 2022, este o colecție de piese crossover între muzica clasică și cea folk pentru diverse ansambluri, create cu scopul de a studia comportamentul uman prin intermediul naturii.

Pasionat și de alte domenii artistice care pot servi ideii de transmitere a poveștilor, cum ar fi filmul, a făcut parte din Juriul Tinerilor Europeni al categoriei European Stories din cadrul Festivalului Internațional de Documentare FIPADOC din 2022, Biarritz (FR).

„Ursuz și Amuz” este un proiect pilot, independent, gândit de Luiza Matilda Mitu și gestionat artistic împreună cu Sergiu Corbu Boldor și găzduit de cafeneaua Charlie’s (str. 9 Mai. Nr. 2) Zalău.

Proiectul se desfășoară o dată pe lună, pe data de 23 – sau în apropiere de această dată – și poartă numele de: „Ursuz și Amuz”, etimologie alternativă pentru cuvântul Urmuz, care sugerează combinarea a doi termeni contradictorii. Etimologia alternativă a fost avansată de scriitoarea și criticul Ioana Pârvulescu, căreia îi mulțumim pentru deschiderea de a ne da acordul și binecuvântarea de a dezvolta proiectul sub umbrela numită: „Ursuz și Amuz”.

Mesele pe care publicul le poate rezerva poartă denumiri inspirate din operele lui Urmuz:

  • Masa 1 – Pâlnia și Stamate
  • Masa 2 – Ismail și Turnavitu
  • Masa 3 – Emil Gayk
  • Masa 4 – Plecarea în străinătate
  • Masa 5 – Cotadi și Dragomir
  • Masa 6 – Algazy & Grummer
  • Masa 7 – După Furtună
  • Masa 8 – Fuchsiada
  • Masa 9 – Puțină metafizică și astronomie
  • Masa 10 – Cronicari

Rezervări la numărul de telefon: 0770118185


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *