Tichete sociale de 133 lei, pentru copiii din învățământul preșcolar care provin din familii vulnerabile

La sediul Direcției de Asistență Socială Zalău se preiau cereri pentru acordarea tichetelor de grădiniță pentru anul școlar 2024 – 2025, Piata Iuliu Maniu nr. 4-6, camera 11, de luni până joi, între orele 8:00 -14:00 si vineri, între orele 8:00 – 12:00.

În conformitate cu prevederile Legii 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare, stimulentul educațional se acordă: ,,copiilor din familiile care au stabilit dreptul la venitul minim de incluziune acordată în baza Legii nr. 196/2016 privind ajutor de incluziune și/sau ajutor pentru familia cu copii, cu modificările și completările ulterioare.

Documente necesare solicitării dreptului la stimulent educațional sunt următoarele:

• Cerere și declarație pe propria răspundere (TIP) completată și semnată;

•  Acte de identitate a membrilor familiei și certificate de naștere ale copiilor;

• Certificat căsătorie, certificat deces, sentință de divort (după caz); 

• Documentele care atestă venitul net realizat în luna anterioară depunerii cererii pentru toți membrii familiei,  adeverință de salarizare, cupon de pensie etc.;

• Adeverință de venit de la ANAF (Finanțe) pentru fiecare persoană majoră din familie;

• Adeverință de la unitatea de învățământ preșcolar (Grădiniță).

Condițiile de acordare a dreptului la stimulent educațional sunt următoarele:

– Se acordă copiilor din familiile pentru care s-a stabilit dreptul la venitul minim de incluziune acordată în baza Legii nr. 196/2016 privind ajutor pentru familia cu copii; 

– Acordarea stimulentelor educaţionale este condiţionată de frecvenţa regulată la grădiniţă a copiilor din familiile beneficiare de stimulent educaţional prevăzut de prezenta lege;

– În sensul prezentei legi, prin frecvenţă regulată se înţelege prezenţa zilnică a copilului la grădiniţă în luna monitorizată, cu excepţia absenţelor motivate;

– Se consideră absenţe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 50% din zilele de  grădiniţă :

    a) absenţe medicale:  motivate, numai dacă părinţii aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniţă. În caz excepţional, o singură dată pe an şcolar, copiii pot beneficia de tichete sociale şi dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniţă, din motive medicale;

    b) învoiri: copiii pot fi învoiţi de către părinţi în limita a 3 zile pe lună, cu condiţia anunţării cadrelor didactice.     

Valoarea unui tichet social/lună este de 133 lei.

Bunuri ce conduc la excluderea acordării dreptului la stimulent educațional sub formă de tichet social pentru învățământul preșcolar, cuprinse în anexa nr. 4 la H.G. nr. 1154/2024 privind aplicarea prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, respectiv:

A.  Bunuri imobile 

    Clădiri, alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenuri situate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente.

B.  Bunuri mobile

    1. Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulaţie pe drumurile publice ;

    2. Autovehicul cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi ;

    3. Şalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcaţiuni, cu excepţia celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

C.  Depozite bancare

Cel puţin unul dintre membrii familiei deţine, în calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori faţă de valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.       

Notă:

În situaţia în care unul sau mai multe bunuri aflate în proprietatea persoanei singure/familiei beneficiare de venit minim de incluziune este dat în închiriere/arendă/concesiune, acest bun va fi luat în calcul pentru persoana/familia care îl are în închiriere/arendă/concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua în calcul valoarea obţinută în urma cedării dreptului de folosinţă a bunului.

Persoana sau familia care deţine pe lângă locuinţa de domiciliu o cotă-parte dintr-o altă clădire/spaţiu locativ/imobil poate beneficia de venit minim de incluziune indiferent de mărimea cotei, dacă prin această posesiune nu poate valorifica bunul respectiv.

Informații se pot obține la sediul Direcției de Asistență Socială Zalău, Piața Iuliu Maniu, nr. 4-6, sau la telefon 0260.661.769 .


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *