Ziua Națională a Lecturii, la Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” din Zalău

  • prof. limba franceză Gabriela Baboș
  • 16/02/2022
  • Cotidian

Pornind de la premisa că “Orice om e o carte în devenire”, (Nicolae Dabija) și provocați de mesajul domnului ministru, am sărbătorit azi, cu mic cu mare, Ziua Națională a Lecturii.

Activitatea a fost una interactivă și mobilizarea exemplară,toți elevii au fost implicați în poveste, povestea motivațională CUFĂRUL ÎNCHIS de Florina Bumbaru sau povestea lui Pitic Nimic, care în final descoperă un cufăr care conține o poveste, Poveste Fermecată și pleacă să găsească Totul.

“Dacă îl cauți, îl găsești.
Dacă îl aștepți, vine.
Totul sau Nimic, ce vrei tu”.

În sala festivă, elevii claselor a V-a au citit povestea în lanț, au mimat-o și apoi au dat definiții originale cărții și lecturii, care ne poate ajuta să evadăm în alte lumi. Cel care citește devine un magician, are puterea de a schimba lumea, dar mai ales poate să călătorească pe aripile unei cărți, devenind mai bogat, mai inteligent și mai fericit.

Un om care nu știe să citească este orb,spune marele scriitor francez Michel Tournier, iar noi, care avem șansa unei educații de calitate, nu profităm și ne risipim în alte activități, mai puțin instructive și nu avem disciplina lecturii.

În final, urmând exemplul lui Pitic Nimic care a plecat să caute Totul, adică să își urmeze visul, elevii au promis că vor citi în fiecare zi, iar eleva Muste Cristiana din clasa a V-a A ne-a compus câteva versuri minunate:

„Să ne jucăm de-a oamenii,
Mari și mici,
De-a ștrumfi și pitici,
Sau să călătorim
De la pământ la cer
Să nu rămână mister!
Pentru noi, cei care vrem
Ca totul să fie altfel”.
(Copilăria)

La fel ca o poveste, am călătorit și eu prin mai multe școli din județ, pe care mi le amintesc cu drag și recunoștință, dar la Coposu mă simt Acasă, fiind înconjurată de colegi excepționali și elevi adorabili, căci viața bate filmul…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *